LTO-voorman: jaartal 2030 is geen breekpunt voor landbouwakkoord
Het jaartal 2030 hoeft geen breekpunt te zijn bij het sluiten van een landbouwakkoord voor voorman Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO. Dan moet echter niet begonnen worden met gedwongen uitkoop van boeren, zei hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.
„Je zit al in een autonome krimp wat betreft boerenbedrijven en je kunt al zaken oplossen. Wat zitten we dan op dat jaartal?”
De gesprekken over een landbouwakkoord liepen dinsdag vast en LTO stelde het kabinet een ultimatum dat er uiterlijk midden mei een akkoord moet zijn. „Ik wil gewoon nu een concreet voorstel van het kabinet. Ze hebben met het coalitieakkoord een mes op de keel gezet dat het allemaal sneller moet”, zegt Van der Tak, die constateert dat die snelheid juist ontbreekt nu het kabinet pas later over de eigen stikstofplannen wil gaan praten. Hij wil dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Die onduidelijkheid binnen het kabinet zorgt er ook voor dat de regering niet in kan stemmen met voorstellen van de landbouworganisaties. Van der Tak spreekt daarbij over een „houdgreep”. De LTO-voorzitter heeft als hoogste prioriteit dat er een oplossing komt voor zogeheten PAS-melders, boeren die onder de oude stikstofwetgeving mochten uitbreiden zonder vergunning en alleen een melding hoefde te maken. Door die regeling zette de Raad van State enkele jaren geleden een streep, wat tot veel onzekerheid leidde.