Binnenland

Ex-advocaat commando die Taghi moest ‘neutraliseren’ moet gehoord

De voormalige advocaat van Sil A., een militair van het Korps Commandotroepen die wordt verdacht van drugssmokkel, moet direct woensdag als getuige gehoord worden in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Dat wil Taghi’s advocaat Inez Weski. Ze deed dit verzoek aan de rechtbank, tijdens de hervatting van het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

19 April 2023 10:38Gewijzigd op 19 April 2023 13:10Leestijd 3 minuten

Advocaat Michael Ruperti liet tijdens een zitting bij de militaire kamer in de rechtbank in Arnhem begin deze maand - voor hij de verdediging neerlegde - weten dat A. in 2019 door geheime diensten is gevraagd of het mogelijk was topcrimineel Taghi door commando’s in het geheim uit Dubai te halen of anders te ‘neutraliseren’, wat een eufemisme is voor doden.

Weski heeft Ruperti woensdag meegenomen als getuige naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Hij moet wachten of de rechtbank akkoord gaat met het verzoek van de advocaat van Taghi. De rechtbank zal dit mogelijk later woensdag beslissen.

Weski wil ook de commando A. horen, en de onbekende officier van justitie die volgens A. en Ruperti de opdracht tot mogelijk neutraliseren zou hebben gegeven. De rechtbank zal daar op een later moment een besluit over nemen.

Taghi (45) werd eind 2019 opgepakt in Dubai en binnen enkele dagen overgebracht naar Nederland. Weski heeft al vaker aandacht gevraagd voor de manier waarop de arrestatie van haar cliënt is gegaan. Hij zou daarbij mishandeld zijn. Weski vreest ook nu nog voor de veiligheid van haar cliënt. „We weten niet of de moordplannen nu nog bestaan.”

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is hij betrokken als opdrachtgever bij meerdere moorden en moordpogingen. Marengo is nu in de laatste fase. De uitspraak staat op 20 oktober gepland.

Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas echt op gang nadat kroongetuige B. zich bij justitie had gemeld. Hij heeft belastend over meerdere verdachten verklaard, in ruil voor strafvermindering. Tegen hem is tien jaar cel geëist.

Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Deze moorden maken officieel geen deel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer