Binnenland

Gemeenten: verbeter leefomgeving IJmond

De kwaliteit van de leefomgeving in de IJmond (Noord-Holland) moet zo spoedig mogelijk verbeteren. Om dat te bereiken, moet de landelijke overheid maatregelen nemen.

ANP
19 April 2023 09:37
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. beeld ANP, Bart Maat
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. beeld ANP, Bart Maat

Dat schrijven de colleges van de drie zogeheten IJmondgemeenten (Beverwijk, Heemskerk en Velsen) dinsdag in een brief aan de gemeenteraden.

De brief is een uitgebreide reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van vorige week donderdag. De raad concludeerde dat grote industriebedrijven en de overheid tekortschieten in het beschermen van de gezondheid van omwonenden van vervuilende fabrieken. De raad onderzocht hoe het systeem van vergunningen, handhaving en toezicht werkt bij drie industriebedrijven: Tata Steel in de IJmond, Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht en Asfalt Productie Nijmegen (APN).

Vlotter

Volgens de gemeenten is er voor Tata Steel toekomst in IJmuiden, maar „alleen als dat samen gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond”. Zo willen de colleges het belang van gezondheid vastleggen in afspraken tussen het Rijk en het staalbedrijf. Die afspraken moeten vlotter tot stand komen, vinden de colleges.

Daarnaast vragen ze de provincie en de omgevingsdienst scherp toe te zien op de vergunningen die Tata Steel krijgt en om streng te handhaven op naleving van de regels door het bedrijf. Dat moet de gezondheid van inwoners beschermen. Ook moeten de provincie en het Rijk volgens hen op één lijn komen wat betreft de strengere uitstootnormen voor Tata.

Verder moet in wet- en regelgeving op milieugebied het belang van een gezonde leefomgeving worden vastgelegd, vinden de gemeentes. Dat is wat hen betreft op dit moment onvoldoende het geval. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Vivianne Heijnen) moet de nieuwe standaard voor luchtkwaliteit gaan hanteren die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september 2021 opstelde, vinden de gemeenten.

Daarnaast moeten omwonenden meer worden betrokken bij het maken van overheidsbeleid, zodat zij erop kunnen vertrouwen dat „zowel overheid als bedrijven zich verantwoordelijk voelen voor een gezonde leefomgeving”. Eind 2023 organiseren de gemeentes samen met de provincie Noord-Holland een eerste bewonersbijeenkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer