Na besluit Vlissingen moet excuus slavernijverleden vorm krijgen
Nadat de gemeenteraad in Vlissingen donderdagavond heeft besloten dat er excuses aangeboden moesten worden voor de rol van de gemeente in het slavernijverleden, is nog niet duidelijk hoe dat precies zal gaan gebeuren. De excuses worden aangeboden op 1 juli door burgemeester Bas van den Tillaar.
De gemeenteraad had het college van burgemeester en wethouders verzocht om de excuses namens het gemeentebestuur „in het openbaar” uit te spreken.
Ook worden excuses aangeboden voor de „onvoldoende en eenzijdige aandacht voor het slavernijverleden in de afgelopen decennia en, daaruit volgend, voor het onvoldoende getoonde begrip voor de gevoelens en nazaten van de tot slaaf gemaakten”.
„Men is met het verleden aan de slag gegaan”, zegt Van den Tillaar die spreekt van een „goed proces” waarin de verschillende fracties zich „echt verdiept” hebben in het verleden. „Het is ook belangrijk dat deze discussie wordt voortgezet”, vindt de burgemeester.
Met de handelssteden Middelburg, Veere en Vlissingen speelde Zeeland vroeger een belangrijke rol in de handel van tot slaaf gemaakten. Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft. Feitelijk kwam hier pas tien jaar later een einde aan.
Van den Tillaar verwacht geen grote tegenstand in zijn gemeente na het besluit van donderdagavond. „Duidelijk is dat hier verschillende meningen over zijn, daarom zijn we in discussie gegaan”, aldus de burgemeester. „Ik heb er vertrouwen in dat we dit op een goede manier kunnen uitvoeren.”