Gemeenten rond Chemours: uitstoot van PFAS moet stoppen
De uitstoot van schadelijke stoffen als PFAS moet stoppen, zeggen vier gemeenten rond chemiebedrijf Chemours. „Wij vinden dat onze inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van stoffen als PFAS. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel”, stellen Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden in een gezamenlijke reactie.
De vier Zuid-Hollandse gemeenten reageren op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarin constateert de raad dat grote industriebedrijven en de overheid tekort schieten in het beschermen van de gezondheid van mensen die in de buurt van fabrieken wonen. Chemours is een van de onderzochte bedrijven.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde eerder vast dat moestuinen dicht bij Chemours in Dordrecht te veel PFAS bevatten. Deze schadelijke poly- en perfluoralkylstoffen worden bijvoorbeeld gebruikt in blusschuim en voor waterafstotende bescherming voor kleding. De stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Ze kunnen zich ophopen in het lichaam, kunnen diverse soorten kanker veroorzaken en ze hebben mogelijk effect op de voortplanting en op het ongeboren kind.
„Wij verwachten van de bedrijven een groter gevoel van verantwoordelijkheid en hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot”, laten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden weten.