Onderzoekers opgetogen over ontdekking ‘grote kleine vis’
Onderzoekers uit Wageningen en Stuttgart hebben tot hun eigen verrassing een nieuwe vissoort ontdekt in de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van de Ierse kust. De 5,5 centimeter lange vis heeft de wetenschappelijke naam Microichthys grandis gekregen, oftewel: ‘grote kleine vis’. Die naam krijg het beestje omdat hij tot het geslacht Microichthys (kleine vis) hoort, maar de andere soorten binnen dat geslacht nog kleiner zijn. Het bescheiden formaat van de vis is waarschijnlijk een van de redenen dat hij niet eerder werd opgemerkt.
Onderzoeker Bram Couperus van Wageningen Marine Research zegt dat de ontdekking van een nieuwe soort in het bewuste gebied „een zeldzame gebeurtenis” is. Hij wijst er in een verklaring op dat dit nog niet eerder was gebeurd in de geschiedenis van het instituut, dat sinds de jaren 50 bestaat. Het visje werd gevangen in een gebied waar vooral Nederlandse vissers veel actief zijn. „Je zou daarom verwachten dat de soort al eerder is gevangen. Als dit het geval is, dan is hij in elk geval aan de aandacht ontsnapt - tot vorig jaar”, zegt Couperus.
De vis werd toen gevangen tijdens een onderzoek naar de stand van een heel andere soort, de blauwe wijting. Die leeft in de diepe zogeheten schemerzone van de oceaan, waar ook andere markante soorten zoals diepzeehengelvissen (lantaarnvissen) en andere soorten zeeduivels zich ophouden. Nadat het onbekende visje was gevangen, volgde „een speurtocht” naar zijn identiteit. Via een Russische taxonoom kwamen de onderzoekers terecht bij Ronald Fricke, een expert van het Naturkundemuseum in het Duitse Stuttgart. Die noemt de ontdekking „zeer opwindend”, zeker gezien de vindplek. De grote kleine vis lijkt volgens Fricke „nauwer verwant” aan een mediterrane soort die rond Sicilië zwemt dan aan een Atlantische soort die eerder bij de Azoren werd ontdekt.
Vissen van het geslacht Microichthys horen tot de familie van diepwaterkardinaalbaarzen. Volgens de onderzoekers leeft deze nieuw ontdekte telg vermoedelijk vooral in holtes tussen het koraal. Dat maakt de kans dat hij wordt gevangen nog wat kleiner.