Binnenland

Marokkanen: regeringsbeleid kan leiden tot extremisme

Een bont gezelschap van Marokkanen keert zich in een manifest tegen de strijd van de regering tegen het terrorisme. Volgens de verklaring nemen de spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen alleen maar toe, omdat de regering repressie centraal stelt en meegaat met degenen die de islam als de oorzaak van terrorisme zien.

ANP
19 January 2005 17:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:07

„Dat leidt vooral tot meer haat en onbegrip en vergroot de kans op het ontstaan van radicalisme en extremisme”, staat in het dinsdag gepresenteerde manifest, dat is opgesteld naar aanleiding van de moord op cineast Theo van Gogh. De opstellers ervan verwerpen ook de Nederlandse steun aan de „bezetting” van Irak. Daarmee vervreemdt de regering zich volgens hen van vooral Nederlanders met een islamitische achtergrond.

Het manifest roept met name op tot een gelijkwaardige plaats van Marokkanen in de Nederlandse samenleving. Zo valt er nog veel te verbeteren aan de rechts– en arbeidspositie van vrouwen, zei voorzitter F. Ulichki van de Marokkaanse vrouwenvereniging. De Nederlandse overheid zou er volgens haar voor moeten zorgen dat Marokko echtscheidingen die in ons land zijn uitgesproken, gaat erkennen.

Ook Marokkaanse jongeren voelen zich vaak buitengesloten. Ze moeten gelijke kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Ook moet er een einde komen aan alle vormen van discriminatie, die volgens het manifest een voedingsbodem vormen voor frustraties die kunnen leiden tot crimineel gedrag of radicalisme. Ouderen verdienen bovendien meer respect. Het manifest is tegen een verplichte inburgering voor Marokkaanse ouderen.

Tijdens de presentatie moesten vooral minister Verdonk (Integratie) en VVD–Tweede–Kamerlid Hirsi Ali het ontgelden. „Verdonk is nu minister van desintegratie. Ze wil allochtonen zonder overleg disciplineren”, zei het vroegere Tweede–Kamerlid Rabbae, zelf van Marokkaanse afkomst en medeopsteller van het manifest.

Volgens hem moet Verdonk haar toon veranderen, niet langer met een „arrogante en koloniale” houding regeren, maar ook luisteren naar Marokkanen. De initiatiefnemers van het manifest, dat inmiddels is ondertekend door 170 Marokkanen en Marokkaanse organisaties, riepen Hirsi Ali op nu eens in het openbaar met de Marokkanen in debat te gaan. De met de dood bedreigde politica strijdt tegen bepaalde beginselen van de islam, waaronder de volgens haar ondergeschikte positie van de vrouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer