Staatssecretaris: geweld boa asiellocatie overlastgevers mag wel
De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) op de speciale opvanglocatie in Hoogeveen voor asielzoekers die veel overlast veroorzaken kunnen in onveilige situaties dwang en geweldsmiddelen toepassen. Dat kunnen zij op basis van hun wettelijke taak in het vreemdelingentoezicht, laat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) woensdag weten in een reactie op een brief van de Inspectie Justitie en Veiligheid.
De inspectie schreef juist dat de boa’s geen geweld mogen gebruiken tijdens hun werk op de speciale opvanglocatie. De boa’s op de opvanglocatie werken bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), die met name wordt ingezet om arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen te vervoeren. Ze mogen wettelijk alleen geweld gebruiken in een gevangenis of een andere plek waar mensen van hun vrijheid zijn beroofd. De opvanglocatie in Hoogeveen is geen gevangenis. Daarom zijn de boa’s niet bevoegd om geweld te gebruiken. Fouilleren is ook niet toegestaan.
Van der Burg laat in zijn reactie weten dat hij en de inspectie anders aankijken tegen de bevoegdheden die de boa’s mogen gebruiken om de veiligheid op de locatie te handhaven. „De boa’s kunnen volgens mijn beoordeling in onveilige situaties dwang en geweldsmiddelen toepassen op basis van hun wettelijke taak in het vreemdelingentoezicht. Dat geldt ook wanneer van het gedrag van een asielzoeker dreiging uitgaat richting medewerkers van het COA.”
Op deze manier handhaven de boa’s de veiligheid van zowel de medewerkers als de bewoners op de speciale opvanglocatie, aldus de staatssecretaris. „Uiteraard geldt hierbij het uitgangspunt dat boa’s proportioneel omgaan met de inzet van geweldsmiddelen.”
Met verschillende aanbevelingen van de inspectie wordt aan de slag gegaan, geeft de staatssecretaris verder aan. Zo wordt de inzet van boa’s op andere opvanglocaties in kaart gebracht, krijgen medewerkers op de speciale opvang in Hoogeveen extra trainingen en wordt gekeken naar het opzetten van een onafhankelijke klachtencommissie.
De inspectie had ook laten weten zich zorgen te maken om de medewerkers van het COA en herhaalde een eerder verzoek om deze beter te ondersteunen bij hun „moeilijke taak”. Het is onduidelijk voor hen hoe zij de-escalerend kunnen optreden als de bewoners zich grensoverschrijdend of agressief gedragen. De staatssecretaris geeft aan dat in de werkinstructie voor COA-medewerkers duidelijk wordt uiteengezet welke fysieke handelingen zij mogen verrichten om te kunnen de-escaleren.