Panelen in regio Arnhem herinneren aan evacuatie 1944-1945
De regio Arnhem besteedt dit jaar extra aandacht aan de evacuatie die nodig was nadat het gebied in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog was platgebombardeerd. Op vijf plaatsen in de zogeheten Airborne Regio staan vanaf volgende week woensdag panelen, die samen het verhaal vertellen van de ruim 150.000 inwoners die op de vlucht moesten slaan. Er is ook een podcast gemaakt en op de website van het Airborne Museum staan verhalen van mensen die de evacuatie nog zelf hebben meegemaakt.
De gemeenten Ede, Renkum, Overbetuwe en vooral Arnhem liepen grote schade op door de Slag om Arnhem in september 1944. De slag was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden, die stokte toen de geallieerden de brug over de Rijn bij Arnhem niet op de Duitsers konden veroveren. Na de slag lag het Arnhemse centrum helemaal in puin. Inwoners van de regio moesten overal in het land onderdak zoeken en legden daarvoor vele tientallen kilometers te voet af.
Pas in september 1945 konden de inwoners van de regio terug naar huis om daar niet zelden te ontdekken dat hun huis en de huisraad compleet verdwenen waren. Aan de evacuatie en de gevolgen daarvan wordt pas sinds korte tijd aandacht besteed. De Arnhemse raad denkt na over een officieel herdenkingsmoment in de regio.
De panelen staan onder meer op de Ginkelse Heide bij Ede en bij het Openluchtmuseum in Arnhem. De buitententoonstelling is tot eind oktober te zien.