VS en Canada onthullen welke astronauten rond maan vliegen
Vier astronauten moeten rond de maan vliegen en daarna terugkeren naar de aarde. Wie het zijn, wordt maandag bekendgemaakt. De vlucht staat voorlopig gepland voor eind volgend jaar. De missie is de laatste generale repetitie voordat mensen daadwerkelijk weer voet op de maan zetten, wat in 1972 voor het laatst gebeurde.
Het gaat om drie astronauten uit de Verenigde Staten en een ruimtevaarder uit Canada. De ruimtevaartorganisaties NASA (Verenigde Staten) en CSA (Canada) presenteren de uitverkorenen in de Amerikaanse stad Houston. Canada wordt na de VS het tweede land waarvan een inwoner richting de maan gaat.
De VS en Canada werken nauw samen aan reizen naar de maan. Daarvoor is het Artemis-programma opgezet. De eerste vlucht uit het project was Artemis I. Die begon op 16 november. Het onbemande ruimteschip vloog naar de maan, draaide een paar rondjes eromheen en begon daarna aan de terugvlucht. Op 11 december plonsde de capsule in de Grote Oceaan, na een reis van ruim 2 miljoen kilometer. Op het verste punt was het ruimteschip ongeveer 430.000 kilometer van de aarde verwijderd, volgens de NASA meer dan duizend keer zo ver weg als het internationale ruimtestation ISS. Nog nooit is een ruimteschip dat voor mensen is gebouwd zo ver weg gevlogen.
De vier astronauten die maandag worden gepresenteerd, gaan mee met Artemis II. Op zijn vroegst in 2025, bij de missie Artemis III, moeten de eerste astronauten weer op de maan lopen.
Europa is ook betrokken bij de terugkeer naar de maan. Europese landen hebben het onderdeel ontwikkeld waarin de motoren, zuurstof, water en de temperatuurregeling zitten. De elektriciteit in het ruimteschip wordt opgewekt met zonnepanelen uit Leiden.