Binnenland

Excuses Yeşilgöz om fouten beveiliging De Vries, Wiersum, Reduan B.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en van Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil. De minister deed dat vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de beveiliging van de drie mannen die allen een rol hadden in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in deze strafzaak is Ridouan Taghi, die ervan is beschuldigd dat hij achter de moorden zit.

ANP
31 March 2023 15:04Gewijzigd op 31 March 2023 18:51

Yeşilgöz schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze het belangrijk vindt dat „wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt door de overheid in de beveiligingssituaties. Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt”. Ze beseft „dat het onbeschrijflijke leed dat de nabestaanden is aangedaan door meedogenloze criminelen, niet kan worden weggenomen”.

De fouten kwamen naar boven in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarin staat onder meer dat de politie en andere diensten in de aanloop naar de moorden informatie niet goed deelden met elkaar. Daardoor werd er geen passende actie ondernomen. Ook werd onvoldoende acht geslagen op zorgen van de te beveiligen personen en hun omgeving. De inhoud van het rapport „valt zwaar”, stelt de minister.

Het kabinet onderschrijft de analyse en conclusies van de OVV en neemt alle aanbevelingen over, meldt Yeşilgöz. De verbeteringen die ze al doorvoerde en nog in petto had, zijn niet voldoende om in te spelen op de toenemende dreigingen van vooral georganiseerde criminele bendes. De bewindsvrouw koerst op een fundamentele vernieuwing, ook omdat het aantal personen dat dagelijks moet worden beveiligd is toegenomen tot tientallen, en nog toeneemt, schrijft ze.

Zo komt er een eenduidig gezag voor bewaken en beveiligen, dat komt te liggen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Nu ligt de regie en verantwoordelijkheid nog bij het lokaal gezag, zodat de aanpak overal verschilt. Bovendien kunnen belangen met elkaar schuren, zeker als het gaat om kroongetuigen.

Ook moet de beveiliging meer op maat worden toegesneden op personen. „Met hen moeten we kijken wat ze nodig hebben, wat we hen kunnen bieden en hoe dat past in hun leven”, zei Yeşilgöz na afloop van de ministerraad. Voortaan staat veiligheid voorop als er afspraken met kroongetuigen worden gemaakt, voor henzelf, voor hun naasten en voor functionarissen. Verder wil de minister een nieuw onafhankelijk adviesorgaan oprichten dat de kwaliteit en de werking van het nieuwe stelsel in de gaten houdt.

Yeşilgöz zou het stelsel eerder „anders hebben ingericht” als jaren geleden al duidelijk was dat er zulke ernstige dreigingen zijn dat zoveel mensen moeten worden beveiligd. „Een aantal jaar geleden zat er er een enkeling in het stelsel. Tot een paar jaar terug hadden we nog nooit gehoord dat een journalist beveiligd moest worden voor zware criminelen. En dat is helaas heel snel in ons land ontwikkeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer