EconomieFinanciële problemen
RMU gaat leden met geldzorgen helpen

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) gaat vanaf vrijdag actief in gesprek met leden die kampen met geldzorgen. De vakorganisatie wil met deze nieuwe dienst het taboe op praten over geldproblemen doorbreken.

Redactie economie
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

De RMU wijst op een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) uit 2020. Hieruit blijkt dat mensen met schulden pas bij een gemiddeld schuldbedrag van 40.000 euro aangemeld worden voor schuldhulpverlening. De kloof tussen mensen met schulden en de schuldhulpverlening blijkt dus groot, constateert de RMU.

Financiële problemen kunnen eerder worden opgelost als hier tijdig over gepraat wordt. Schuld en schaamte verhinderen mensen echter vaak om aan de bel te trekken.Daarom wil de vakorganisatie actief het gesprek opzoeken met leden die het niet breed hebben. De medewerkers van de RMU zijn geschoold om leden de weg te wijzen naar hulpinstanties.

Bijdrage

Uit een onderzoek dat de vakorganisatie in januari uitvoerde onder haar leden die in de zorg werken, bleek dat 25 procent van de leden momenteel niet rond kan komen van het verdiende salaris. Jan 
Schreuders, manager juridische dienstverlening bij de RMU, schrok van de cijfers. „We voelen ons geroepen om een bijdrage te leveren aan dit maatschappelijke probleem.”

Medewerkers van de RMU spreken regelmatig leden in situaties die financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij een tweede ziektejaar of een ontslag.

Schreuders: „Door bewust aan mensen te vragen of ze geldzorgen hebben, hopen we het taboe hierop te doorbreken. Want bij geldzorgen blijft het beste advies: praat over je problemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer