Schadeclaim zorgmedewerker met corona kan nog wel een jaar duren
Het kan nog wel een jaar duren voordat is vastgesteld hoe hoog de schadeclaim moet worden die een zorgmedewerker bij haar baas wil neerleggen omdat ze op het werk met corona besmet raakte. Dat zegt haar advocaat, Edwin Bosch. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde half december dat de werkgever aansprakelijk is voor de gevolgen van de besmetting, waar de vrouw ook nog steeds mee kampt.
Bosch gaat binnenkort om de tafel zitten met de aansprakelijkheidsverzekeraar van het verpleeghuis in kwestie. De schade voor de vrouw moet dan in samenspraak worden vastgesteld en dat zal nog veel tijd kosten. „Er moet van alles worden uitgezocht en berekend.” Hij zegt wel dat de hoogte van het bedrag flink kan oplopen.
Volgens de rechter heeft de werkneemster van een verpleeghuis in Zuid-Holland (onderdeel van Fundis) aangetoond dat ze het coronavirus in maart 2020 heeft opgelopen tijdens haar werk en niet ergens anders. Het verpleeghuis gaf bijvoorbeeld geen toestemming om een mondkapje te dragen, omdat dat griezelig kon zijn voor de bewoners, maar ook omdat er simpelweg niet genoeg waren. Intussen ging de werkneemster verder in quarantaine, maakte ze geen gebruik van het openbaar vervoer en heeft ze niet gecarpoold.
De rechter oordeelde op 16 december dat de werkgever „aansprakelijk is voor de door de werkneemster geleden en nog te lijden schade door haar besmetting met covid-19”. De zorginstelling werd veroordeeld tot een vergoeding van de „daardoor geleden en nog te lijden schade”.
Bosch heeft wel van collega’s gehoord dat meer zorgmedewerkers een aansprakelijkstelling van hun baas overwegen wegens een coronabesmetting, maar gemakkelijk zal dat niet worden. Ze moeten echt kunnen bewijzen dat ze het virus in de werksituatie hebben opgelopen en dat de werkgever het had kunnen voorkomen.
Ook bij de FNV kunnen individuele zorgmedewerkers zich melden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen, laat de bond weten. Inmiddels hebben 199 mensen zich al gemeld bij het Bureau Beroepsziekten van de vakvereniging. „De uitspraak van de rechter is een steun in de rug voor de melders”, zegt de organisatie.
„De uitspraak van de rechter heeft een belangrijke precedentwerking. Werkgevers, maar ook de overheid hebben een verantwoordelijkheid en daarmee aansprakelijkheid”, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong verder. „Richtlijnen van de overheid waren onduidelijk en werkgevers wilden geregeld geen persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, ook als ze wel voorradig waren. Veel zorgmedewerkers met long covid zijn te ziek om persoonlijk een rechtszaak te starten, er is daarom echt een collectieve regeling nodig.”
De FNV wil dus dat minister Conny Helder snel doorpakt met de toegezegde collectieve regeling.