Kaag: Credit Suisse is verhaal apart
Minister Kaag (Financiën) ziet de problemen in het Amerikaanse en Zwitserse bankenlandschap niet zo maar overwaaien naar Nederland.
In beide landen is de oorzaak waardoor de problemen zijn ontstaan niet aan de orde voor Nederlandse banken, benadrukte minister Kaag woensdag in de Tweede Kamer. Kaag debatteerde met de financieel woordvoerders over de toekomst van het Nederlandse bankenlandschap. Tijdens het debat uitten veel Kamerleden hun zorgen over het faillissement van het Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) en de noodgedwongen overname van het Zwitserse Credit Suisse. Het riep bij hen herinneringen op aan de bankencrisis van 2008.
„Amerikaanse banken hadden een heel specifiek businessmodel”, reageerde Kaag. „Ze kochten in korte tijd grote hoeveelheden Amerikaanse staatsobligaties op, maar dekten het renterisico niet af. Daardoor waren ze extreem gevoelig voor stijgende rentes. Voor Nederlandse banken geldt dit niet. Die dekken het renterisico goed af.” De situatie is daarom volgens de minister „echt anders”.
Ook Credit Suisse is „een verhaal apart”, zei Kaag. „Deze bank werd de afgelopen jaren al betrokken in een reeks schandalen. De accountant van Credit Suisse kon en wilde geen accountantsverklaring afgeven. Dat is nogal wat.” Volgens Kaag was de Zwitserse bank al langer een „zorgenkindje” waar de markten minder vertrouwen in hadden.
Verder beriep de minister zich op de boodschap van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Beide instituten zijn van mening dat Europese banken robuust zijn. Nederlandse banken zijn bovendien „bovengemiddeld gekapitaliseerd”, zei Kaag op basis van haar gesprek eerder deze week met DNB-president Knot.
Escalatie
Kamerleden waren er tijdens het debat niet gerust op. „De vraag is niet of er een bankencrisis komt, maar hoe groot deze wordt”, opende VVD-woordvoerder Heinen zijn bijdrage. Volgens de VVD’er is de kans op escalatie „heel reëel”.
„We kijken allemaal met enige zorg naar Zwitserland”, zei CU-Kamerlid Grinwis. „De zenuwen slaan toe en dat is niet onterecht”, merkte PvdA-Kamerlid Nijboer op.
Volgens Heinen zou deze situatie een „wake-up call” moeten zijn voor landen met hoge schulden, zoals Italië. Nijboer vindt dat de buffers die banken aanhouden nog altijd veel te laag zijn. De PvdA’er wil dat daar verandering in komt.