Adema maakt zich hard voor behoud bodemvisserij
Minister Piet Adema (Landbouw) gaat alle zeilen bijzetten om een Europees verbod op bodemberoerende visserij te voorkomen. Dat zei hij vrijdag in Lauwersoog, waar hij tientallen garnalenvissers ontmoette.
Adema maakt zich grote zorgen, omdat milieuorganisaties steeds nadrukkelijker roepen om zo’n verbod. Anders dan bij de pulstechniek (elektrisch vissen), die enkele jaren geleden op EU-niveau werd verboden, staat Nederland deze keer niet alleen. „Ook andere landen, zoals Frankrijk, Spanje en Denemarken willen bodemberoerende visserij behouden. Daar zoek ik steun bij.”
Een visser wees erop dat de boomkor vooral door Nederlanders wordt gebruikt, terwijl vissers uit andere landen andere bodemberoerende technieken toepassen. Hij zei te vrezen dat de boomkor mogelijk apart onder vuur wordt genomen, terwijl die andere technieken buiten schot blijven.
Fuik
De bewindsman verzekerde de vissers dat hij oppast om tijdens onderhandelingen op Europees niveau in die fuik te trappen. „Ik ga ze niet op het idee brengen om onderscheid te maken.”
De boomkor met zogeheten wekkerkettingen wordt gebruikt door kotters die op de Noordzee op tong en schol vissen. De kettingen moeten platvissen, die op de zeebodem leven, opschrikken zodat ze omhoog zwemmen en in het net komen. Het veel kleinere garnalentuig, dat geen wekkerkettingen heeft, valt in de regelgeving echter in dezelfde categorie.
Adema zei dat het „heel spannend” wordt of de garnalenvisserij met bodemberoering in Natura 2000 gebieden langs de Noordzeekust, waaronder de Waddenzee, op termijn behouden kan blijven. Hij brak opnieuw een lans voor innovatie, maar zei te begrijpen dat er op dit moment geen alternatieve techniek te bedenken is om garnalen te vangen.
Beleidsmedewerker Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond drong aan op het volgen van „meer sporen”. Concreet stelt de organisatie voor om te kijken of het garnalentuig in de technische omschrijvingen kan worden losgekoppeld van de boomkor. „Een goede suggestie”, reageerde Adema.
De Nederlandse garnalenvissers leven momenteel in grote onzekerheid, omdat ze sinds 1 januari geen geldige natuurvergunning hebben. Adema’s collega Christianne van der Wal (Natuur) heeft een gedoogbeschikking afgegeven die ze tot 1 oktober ruimte geeft. Natuurorganisaties zijn het daar niet mee eens en vroegen om handhaving. LNV moet daar snel over beslissen.
PAS-melders
De vissers wilden van Adema weten hoe dat besluit uit zal vallen. „Wij zijn de PAS-melders van de zee”, beweerde een van hen.
De bewindsman benadrukte dat Van der Wal op dit punt het bevoegd gezag is. Wel zei hij dat de inzet van het ministerie steeds is geweest om de garnalenvissers die gedoogperiode te geven, en daarna de natuurvergunning voor de sector voor een nieuwe periode van zes jaar te verlengen, op voorwaarde dat de vissers de stikstofuitstoot van hun schepen verminderen. „Blijven gedogen is het doel en daar gaan we voor”, verzekerde Adema.
Om de stikstofuitstoot te beperken, moeten de garnalenvissers investeren in katalysatoren of nieuwe motoren. Velen hikken tegen de kosten aan, die volgens Van Tuinen op kunnen lopen tot 120.000 euro. Volgens sommigen krijgen scheepswerven de ombouw van de vloot ook niet voor 1 oktober klaar.
En dan zijn er ook nog de banken die moeilijk doen om de vissers hiervoor een financiering te verstrekken.
Het ministerie geeft de vissers subsidie, maar die moeten ze uiterlijk 13 april aanvragen. Die datum hangt samen met de einddatum van de gedoogbeschikking. Er zijn echter vissers die een deel van het jaar in buitenlandse wateren vissen, en daarom niet aan 1 oktober vast zitten. Zij zouden graag zien dat de subsidiebeschikking ruimte biedt voor een latere aanvraag. Adema zei dit „begrijpelijk” te vinden en zegde toe „een oplossing” te zoeken.