Ministers zeggen aan de slag te willen met signaal van kiezer
De verkiezingsuitslag moet tot bezinning leiden, en het kabinet moet zich het signaal van de kiezer aantrekken. Dat zeggen bewindspersonen voorafgaand aan de eerste ministerraad na de verkiezingen.
„Ik trek het me wel aan”, zegt justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD). De coalitiepartijen verloren samen opgeteld flink wat stemmen, en de BoerBurgerBeweging is vanuit het niets de grootste in de provincies.
Volgens Yesilgöz moet het kabinet kijken wat er achter die stem zit, en wat de motivatie van de kiezer was. „Ik denk dat wij als kabinet moeten bezinnen, moeten kijken: wat is hier gebeurd, wat is er gezegd en hoe moeten we ermee omgaan.”
Haar partijgenoot Christianne van der Wal gaat over het stikstofdossier, dat een grote rol speelde bij de verkiezingen. „De kiezer heeft gesproken”, zegt Van der Wal. „Het laat zien dat er grote zorgen zijn.” De bewindsvrouw kreeg harde kritiek toen zij in eerste instantie aangaf dat het stikstofbeleid ondanks de uitslag gewoon door moet gaan. Maar „de zorgen snap ik”, zegt Van der Wal.
Volgens haar laat een korte clip niet het hele verhaal zien. „Zo’n item gaat een eigen leven leiden. Ik snap de zorgen heel goed, dat heb ik ook altijd gezegd.”
Vicepremier Carola Schouten (CU) zegt dat de stem een uiting is van het lage vertrouwen in de politiek. „Nederland heeft uitgesproken dat ze het belangrijk vinden dat er perspectief voor de boeren komt”, zegt haar partijgenoot en landbouwminister Piet Adema. Hij is „nog meer gemotiveerd” om dit goed te regelen in het landbouwakkoord, aldus de bewindsman.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de kiezer de gevestigde partijen en zeker ook zijn CDA een „spiegel voorhoudt” door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. „Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen.”
Het CDA heeft deze verkiezingen flink ingeleverd en heeft ook veel stemmen verloren aan de BBB. De Jonge denkt dat zijn partij de komende weken na moet denken „wat de betekenis is van deze uitslag voor de koers die we varen”.
De Provinciale Staten kiezen straks ook de Eerste Kamer, waar de coalitie nog meer zetels zal verliezen. Het zal ingewikkelder worden om steun te krijgen voor wetsvoorstellen die voorliggen. Het kabinet moet op zoek naar meerderheden in de senaat.