SGP kritisch over Nota Ruimte
De SGP is zeer kritisch over de Nota Ruimte, de ruimtelijke plannen van het kabinet voor de periode tot 2030. Minister Dekker (VROM) wil ogenschijnlijk aan alle ruimteclaims tegemoet komen. Daardoor straalt de nota uit dat er weer vrijuit gebouwd mag worden, betoogde fractiewoordvoerder Van der Staaij maandag. De politiek moet volgens hem kiezen. „Als wij sterk inzetten op de traditionele ruimtevreters (mainportontwikkeling), hoeveel natuurschoon en open ruimte kunnen we dan nog garanderen?”. De ChristenUniefractie („nergens worden keuzes gemaakt”) zit ook op die lijn.
Hij steunt weliswaar de decentrale aanpak van de kabinetsplannen, maar eist tegelijk „keiharde garanties” voor kwalitatief beleid. De vraag is of provincie en gemeente financieel en juridisch voldoende toegerust zijn voor zo’n grotere verantwoordelijkheid. Het Rijk moet goed opletten hoe deze overheden met de grotere vrijheid omspringen.
Collega Huizinga–Heringa van de ChristenUnie liet zich op dat vlak evenmin onbetuigd. De lastige keuze tussen bebouwen en openhouden liggen in de nota volgens haar teveel op het bordje van individuele gemeenten, zonder dat de noodzakelijke bovenlokale regie wordt gegaranderd. Zij vroeg ook om adeguate financiële middelen voor de doorgedecentraliseerde taken.
Van der Staaij had kritiek op de „onevenredige aandacht” voor de Randstad in de plannen. De woningbouwplannen in de Zuidplaspolder bij Gouda bedreigen een gezonde ontwikkeling van boerenbedrijven. Het SGP–Kamerlid wil dat daar in het Groene Hart plaats voor blijft. Hij weigert Rotterdam ruimte voor uitbreiding te bieden in de Hoeksche Waard. Andersom moet de Westergo–zone (Leeuwarden–Harlingen) juist ingezet worden voor economische ontwikkeling en niet grotendeels beschermd gebied (Nationaal Landschap) worden.
De ChristenUniefractie kwam met een concreet voorstel voor een randmeer tussen de Noordoostpolder en het oude land van Overijssel en Friesland.