President Israël komt met aanpassingen aan omstreden wetsvoorstel
De Israëlische president Isaac Herzog heeft na maandenlange protesten aanpassingen aan een omstreden wetsvoorstel voorgesteld. Volgens het nieuwe plan wordt de positie van het Israëlische parlement en de regering versterkt, maar tegelijkertijd moet ook de onafhankelijke rechterlijke macht in het land gewaarborgd worden. De Israëlische coalitie heeft echter al gezegd dat het niet achter de aanpassingen staat.
Critici zien de hervorming als een gevaar voor de scheiding der machten en waarschuwen dat Israël in een dictatuur kan veranderen. De regering vindt echter dat het hooggerechtshof momenteel te veel politieke invloed uitoefent en wil daaraan een einde maken. Volgens een vertegenwoordiger van de regering, Yossi Fuchs, is sprake van een „eenzijdig plan van de president”. Coalitieleden hebben volgens Fuchs niet ingestemd met de aanpassingen.
Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel van de regering zou het Israëlische parlement meer te zeggen krijgen over het rechtssysteem, bijvoorbeeld over het aanstellen van rechters. Het hooggerechtshof zou daarentegen minder machtig worden. Het plan leidde tot veel kritiek in Israël. Duizenden mensen namen de afgelopen maanden deel aan protesten tegen de regering. In het aangepaste wetsvoorstel behoudt het hooggerechtshof onder meer een grotere rol in het aanstellen van rechters.
In een toespraak zei Herzog woensdagavond dat veranderingen in de machtsverdeling nodig zijn, maar dat hier wel een brede consensus voor nodig is. Volgens de president bevindt Israël zich „diep in een ware crisis” en dreigt een burgeroorlog.
Herzog, die als president vooral een ceremoniële rol heeft, sprak zich eerder deze maand al publiekelijk uit tegen de plannen van de rechts-religieuze regering. Hij noemde de justitiële hervorming verkeerd, repressief en ondermijnend voor de democratie. Hij kondigde toen al aan dat hij een compromis heeft bemiddeld tussen voor- en tegenstanders van de hervorming.