Na buitengevel krijgt nu binnenkant van kerk Broek in Waterland opknapbeurt
Na de restauratie van de buitengevel van de kerk in Broek in Waterland (Noord-Holland) is nu de binnenkant aan de beurt voor een opknapbeurt.
De kerk is niet alleen een historisch monument, maar ook het culturele hart van het dorp met activiteiten als concerten, voorstellingen, boekpresentaties en exposities. Ook worden er bruiloften en rouwplechtigheden gehouden. Eens in de twee weken is er een dienst van de protestantse gemeente Zuiderwoude-Uitdam-Broek in Waterland. Het kerkgebouw met een eigen terras en horeca overdag, wordt sinds 2018 beheerd door Stichting Broeker Kerk.
De afgelopen drie winters is de buitengevel gerenoveerd. De noordgevel is het laatst onder handen genomen. „Gelukkig bleek deze niet zo slecht als de zuidgevel. Daar gutste bij het schoonspuiten op enkele plekken het water zelfs naar binnen”, zeggen secretaris Marieke Maars en bestuurslid Annemarieke de Boer. „Toch zaten er ook nu weer soms hele stenen los. De gaten werden gevuld met eenzelfde oude steensoort, maar wel met betere mortel.”
Bij de steunberen kwam de aannemer soms verroest ijzer tegen, waardoor ook stenen losbreken. Roestig ijzer kan niet geheel worden verwijderd. Het is deels weggesneden en deels behandeld tegen de verwoestende kracht van uitzetting door oxidatie. Betonankers en de ijzeren steunen voor de vergaarbakken voor het regenwater werden gezandstraald, van een beschermlaag voorzien en opnieuw ingemetseld.
De renovatie van alle gevels kostte in totaal 250.000 euro. Daarvan kon de stichting, dankzij de steun van donateurs, ”steunpilaren” geheten, ruim de helft zelf financieren. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Noord-Holland verleenden subsidie.
Nu volgt de restauratie binnen. Afgelopen winter zijn de oude cv-ketels vervangen als eerste stap in de verduurzaming van de verwarming. Deze maand is begonnen met de vervanging en modernisering van de verlichting. Komende maand wordt een proef gedaan met het lichten van verzakte zerken. Op wat langere termijn wordt de bestaande vloerverwarming vervangen of aangevuld. Ook wordt de verzakte zerkenvloer geëgaliseerd. Een en ander is mede afhankelijk van eventuele werkzaamheden aan de kerktoren, die van de gemeente Waterland is. Maars en De Boer: „Werk aan de toren heeft gevolgen voor onze binnenkant. Modernisering van de faciliteiten staat ook hoog op onze wensenlijst, maar dat is eveneens mede afhankelijk van wat er met de toren gebeurt. Daarna vragen verdere verduurzaming en het stucwerk onze aandacht. Kortom, we werken aan een meerjaren-onderhoudsplan waarin alle wensen een plekje in de tijd krijgen.”