Buitenland
VN-klimaatpanel IPCC begint met vergadering over laatste rapport

Het VN-klimaatpanel IPCC vergadert deze week over het voorlopig laatste rapport. Dit is het afsluitende hoofdstuk waarin het gaat over alle zes de rapporten die het IPCC de laatste jaren heeft gepubliceerd. Naar verwachting wordt op 20 maart de samenvatting voor beleidsmakers dan vanuit Interlaken in Zwitserland gepubliceerd.

ANP

Delegaties van alle regeringen aangesloten bij het VN-klimaatverdrag zijn bij de besprekingen. De landen keuren de samenvatting voor beleidsmakers zin voor zin goed, waarbij betrokken wetenschappers in de gaten houden dat de inhoud overeind blijft. Deze werkwijze is tijdrovend, maar draagt ook bij aan de status van het rapport: overheden die hun goedkeuring hebben verleend, kunnen niet achteraf ontkennen wat erin staat.

Het zogenoemde syntheserapport moet alle conclusies die zijn getrokken in de afgelopen jaren samenbrengen. Vorige publicaties gingen bijvoorbeeld over manieren om klimaatverandering tegen te gaan of over de landen die het kwetsbaarst zijn als de aarde opwarmt. Nu kunnen de wetenschappers deze onderwerpen aan elkaar verbinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer