Fonds: wachtlijst voor armoedehulp aan basisscholen groeit verder
Het Jeugdeducatiefonds is geschrokken van de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) dat volgend jaar 7,1 procent van alle kinderen in Nederland in armoede leeft. Momenteel staan al 120 scholen op de wachtlijst van het fonds, waar basisscholen kunnen aankloppen voor financiële en materiële steun voor leerlingen die door armoede moeilijk kunnen meekomen. Dat zullen er alleen maar meer worden, verwacht voorzitter Hans Spekman.
„We weten dat kinderen die opgroeien in armoede het minder goed doen op school. Niet omdat ze minder intelligent zijn, maar omdat er geldzorgen en stress zijn in het gezin”, zegt Spekman. „Deze nieuwste cijfers laten zien dat de kansenongelijkheid onder kinderen alleen maar groter wordt. Daar maak ik mij grote zorgen over.”
In het laatste kwartaal van vorig jaar kreeg het fonds een recordaantal aanvragen van basisscholen voor eerste levensbehoeften. Het ging onder meer om eten, bedden en winterjassen. Volgens Spekman is een verschuiving te zien van hulp voor kinderen om „niet verder achter te lopen” in plaats van „achterstanden in te halen”. „Voor zaken als schoolreisjes is amper nog geld, terwijl dat heel belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.”
De voorzitter verwacht dat de komende tijd fors meer basisscholen bij het Jeugdeducatiefonds zullen aankloppen en de wachtlijst verder groeit. „We willen alle scholen helpen, maar op dit moment zitten we al zo’n beetje aan onze max”, zegt Spekman, die bedrijven en gemeenten vraagt bij te springen.
Het fonds kreeg eerder subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om leerlingen ontbijt, lunch of bijvoorbeeld een tussendoortje aan te bieden. Dat loopt tot nog toe tot het voorjaar.