Gemeenten ‘roeien met riemen die ze hebben’ in crisisnoodopvangen
Gemeenten „roeien met de riemen die ze hebben” in de crisisnoodopvangen voor asielzoekers, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze doen volgens een woordvoerder „hun stinkende best” om ervoor te zorgen dat de „dagelijkse gang van zaken” geregeld is, zoals bijvoorbeeld voldoende eten voor de bewoners.
De VNG reageert op een waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Die stelt dat asielzoekers in de crisisnoodopvangen grote gezondheidsrisico’s lopen, onder meer doordat het sanitair soms niet schoon wordt gemaakt, kinderen mogelijk niet worden ingeënt tegen bijvoorbeeld mazelen en medische hulp alleen bij spoed beschikbaar is.
Gemeenten regelen de crisisnoodopvang, waar asielzoekers naartoe gaan als er nergens anders plek is. De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt om langer dan een week in te verblijven, maar asielzoekers wonen er soms maanden.
„Het is crisisopvang”, benadrukt de woordvoerder van de VNG. Dat wil zeggen dat gemeenten proberen de meest basale zaken te organiseren, maar de „vraag is dan ook hoeveel energie je daarnaast nog hebt voor optimalisatie van die crisisnoodopvang”. ‘Optimalisatie’ kan in sommige gevallen dus ook zorg voor de gezondheid van de asielzoekers betekenen.
„Van belang is dat we deze crisis beëindigen”, zegt de woordvoerder verder. Hij verwijst daarvoor naar onder meer de zogenoemde spreidingswet, die ertoe moet leiden dat asielzoekers gelijkmatiger over gemeenten worden gespreid.
De GGD’en, die medeverantwoordelijk zijn voor de zorg voor asielzoekers in crisisnoodopvanglocaties en ook adviseren bij mogelijke uitbraken van infectieziekten, „onderschrijven de ernst” van de bevindingen van de inspectie. „Achter de schermen” wordt volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland hard gewerkt aan verbetering van de situatie.
Zo wijst hij er net als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op dat mensen inmiddels wel allemaal geregistreerd zijn bij aankomst op de crisisnoodopvanglocatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat kinderen weer jeugdgezondheidszorg ontvangen. Ook adviseert de GGD om bij de opvangen een aparte medische ruimte voor de zorg aan kinderen in te richten.