Kox (SP): we brengen Rutte vanuit de senaat nu al in de problemen
De SP ziet weinig in gedoogconstructies om het kabinet aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer na de verkiezingen in mei. De verwachting is dat de coalitie, die nu al geen senaatsmeerderheid heeft, zetels zal verliezen na de verkiezingen. Maar SP-senator Tiny Kox zegt in gesprek met het ANP dat zijn partij nu al veel invloed heeft op het beleid door haar positie in de senaat. „Ik ben blij dat we af en toe de minister-president in de problemen kunnen brengen in de Eerste Kamer.”
Hij noemt als voorbeeld de aangenomen SP-motie van enkele jaren terug om de huren te bevriezen. Maar ook op andere manieren weet Kox naar eigen zeggen het beleid van het kabinet bij te sturen. „De Eerste Kamer kan zijn werk doen, hoe de samenstelling ook is.” Wel hoopt hij dat coalitiepartijen hun senaatsfracties meer vrijheid geven in de toekomst. „We zijn als Eerste Kamer niet gebonden aan een coalitieakkoord.”
Kox is de nestor van de Eerste Kamer: hij is al twintig jaar lang senator. Sinds vorig jaar is hij daarnaast voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, die zich onder meer op mensenrechten richt. Hij is opnieuw lijsttrekker van de SP. Die partij is naar zijn zeggen „altijd beschikbaar voor meerderheden”, maar Kox ziet er weinig in om van te voren afspraken te maken met de coalitie. „Zo werkt het niet in de Eerste Kamer.”
De SP wil alleen per wetsvoorstel kijken of het goed genoeg is of niet, zegt de politicus. Kox wil zich ook niet vastklampen aan andere oppositiepartijen om zo meer gedaan te krijgen. „We horen niet bij een of ander blok en dat geeft ons altijd de mogelijkheid om een onafhankelijke positie in te nemen.” Dat wordt op prijs gesteld, vindt Kox.
Dat GroenLinks en de PvdA straks samen één fractie vormen, maakt volgens de socialist weinig verschil. Ze zijn opgeteld nu ook al de grootste in de Eerste Kamer. „Ik denk dat de PvdA en GroenLinks zich niet rijk moeten rekenen. Je kan veel van Rutte zeggen, maar hij is niet eenkennig: hij regeert met iedereen.” Hij verwacht dan ook niet dat de coalitie alleen bij die ‘linkse wolk’ zal aankloppen om steun te vragen.
Nederlanders gaan woensdag 15 maart naar de stembus voor de Provinciale Staten, die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. De belangrijkste thema’s van de verkiezingen zijn volgens Kox dan ook provinciale onderwerpen: de stikstof- en natuuraanpak, het openbaar vervoer en volkshuisvesting. Maar ook de Eerste Kamer is belangrijk, erkent de SP’er. „Geen enkel wetsvoorstel wordt wet zonder toestemming van de Eerste Kamer.” Hij hoopt bijvoorbeeld dat de Eerste Kamer alsnog de pensioenwet kan tegenhouden.