Radiodebat fractievoorzitters levert amper nieuwe inzichten op
Het radiodebat van de NOS tussen de Tweede Kamerfractievoorzitters van een groot aantal partijen heeft de kiezer nauwelijks nieuwe inzichten opgeleverd. De fractieleiders bespraken in kleine groepen klassieke thema’s, wat soms tot harde aanvaringen leidde. Maar de politieke kopstukken herhaalden vooral hun bekende standpunten.
„Ik vroeg me wel af: wanneer gaat een interessant debat over in oeverloos gekissebis”, verzuchtte het Overijsselse Statenlid Dirk van Dijk (SGP) na afloop. Aan het radiodebat deden geen provinciale politici mee, maar drie van hen kwamen aan het begin en het einde van de uitzending kort aan het woord.
De landelijke kopstukken bespraken in het debat enkele dossiers die onder de verantwoordelijkheid van de provincies vallen, zoals stikstof, woningbouw en de energietransitie. Maar ook thema’s die verder af staan van de Provinciale Staten - die bij de verkiezingen op 15 maart worden gekozen - werden besproken, zoals armoede, asiel en migratie.
BBB-leider Caroline van der Plas en fractievoorzitter Jan Paternotte van D66 botsten over de stikstofproblematiek. Die partijen staan op dit thema vaak tegenover elkaar. Hetzelfde geldt voor de PVV en de VVD in het gesprek over koopkracht en armoedebestrijding, en de SP en de rechtse partijen JA21 en BVNL waar het ging over de woningmarkt.
Van der Plas viel daarnaast VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans hard aan op het stilzwijgen van haar politiek leider Mark Rutte over het vernietigende parlementaire enquêterapport over de gaswinning in Groningen. De BBB-voorvrouw zei dat Rutte wat haar betreft zou moeten aftreden.
„2010 wil zijn debat terug”, verzuchtte GroenLinks-leider Jesse Klaver toen CDA’er Pieter Heerma en Geert Wilders van de PVV elkaar in de haren vlogen over asiel en migratie.