Minder prikken gezet bij kinderen
Sinds corona worden minder kinderen ingeënt tegen infectieziekten als bof, mazelen, kinkhoest en polio. Vooral baby’s lijken minder vaak een prik te krijgen, stelt het RIVM volgens De Telegraaf op basis van voorlopige cijfers.
Hoe groot de daling precies is, kan het instituut niet zeggen, omdat vaccinaties sinds vorig jaar anders worden geregistreerd.
Nog altijd krijgen verreweg de meeste kinderen in Nederland een BMR- en DKTP-prik, zo’n 90 procent. Doordat sinds vorig jaar expliciet toestemming moet worden gevraagd om de vaccinatie te registreren, heeft het RIVM geen exacte cijfers. Prikken die zijn gezet waarbij geen toestemming is gegeven voor registratie ervan, worden niet meegeteld in de officiële aantallen. En dus is vergelijken lastig. Het rijksinstituut weet overigens wel hoeveel en welke prikken in totaal zijn gezet, maar niet bij wie.
Op basis van de beschikbare data over die gezette prikken constateert het RIVM dat de deelname aan het zogenoemde Rijksvaccinatieprogramma „iets lager lijkt te liggen”. Voor baby’s kan het RIVM met „meer zekerheid zeggen dat de deelname echt lager is”.
Kanker
Ruim 160.000 jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar maakten afgelopen weken een afspraak voor een vaccinatie tegen HPV, of lieten de eerste prik al zetten, zo meldde het RIVM donderdag.
Deze leeftijdsgroep kan zich dit jaar gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Tot dusver kwam zo’n 12 procent van de 1,3 miljoen jongvolwassenen in actie.
Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de vaccinatie tegen HPV. De prikken zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
Meisjes krijgen de vaccinatie al langere tijd aangeboden, maar voor jongens is hij pas sinds vorig jaar beschikbaar. Mede daarom is het RIVM bezig met een eenmalige inhaalslag. Het virus is seksueel overdraagbaar, dus de kans dat de vaccinatie zijn werk doet, is volgens het instituut het grootst bij mensen die nog niet eerder seksuele gemeenschap hebben gehad.