Korpschef politie: we kunnen en moeten er wel van leren
De politie onderschrijft de conclusies en de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het stelsel Bewaken en Beveiligen en de beveiligingssituatie van de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Korpschef Henk van Essen noemt de conclusies pijnlijk. De aanbevelingen van de OVV zullen de politie meer houvast bieden, zegt hij.
„We zijn onvoldoende tegemoet gekomen aan zorgen die leefden bij te beveiligen personen en hun dierbaren. We kunnen en moeten er wel van leren. Binnen een stelsel Bewaken en Beveiligen zouden voor dit type bedreigingen door nietsontziende criminelen, dreigingsinschattingen, optimale informatiedeling en de meest adequate beveiligingsmaatregelen vanzelfsprekend moeten zijn.”
Een van de belangrijkste conclusies van de OVV vindt de politie dat het stelsel Bewaken en Beveiligen niet is ingericht op de huidige dreiging vanuit de hoek van de zware criminaliteit. Als criminelen vervangende doelwitten kiezen leidt dit tot een vrijwel onbeperkte en oneindige vraag naar bewaking en beveiliging. Van Essen: „De OVV stelt terecht dat een hervorming van het stelsel nodig is om de voortdurende dreiging vanuit nietsontziende criminelen het hoofd te kunnen bieden. Het huidige stelsel is niet toekomstbestendig.”
De politie pleit voor nieuwe wetgeving over bevoegdheden van medewerkers rond de beveiliging om zelf onderzoek te doen naar de acute dreigingsinschatting. Nu zijn ze voor die informatie nog afhankelijk van informatie van de recherche.
Ook pleit Van Essen met de OVV voor meer duidelijkheid: „Nu is te onduidelijk wat de plicht van de overheid is, ook als iemand niet wil meewerken aan zijn beveiliging en waar de grens ligt aan verzoeken van te beveiligen personen.”