Groningse bestuurders: gedaan wat we konden voor bevingsgebied
Dat het regionale en lokale politici niet lukte om de belangen van Groningers in het gaswinningsdossier goed te verdedigen, lag vooral aan het „gesloten bolwerk” en een informatieachterstand, zegt commissaris van de Koning René Paas. De parlementaire enquêtecommissie oordeelt dat Groningse bestuurders „er onvoldoende in geslaagd zijn” om genoeg op te komen voor de inwoners van het bevingsgebied.
Aan hun pogingen heeft het niet gelegen, zegt Paas namens Groningse bestuurders. „We hebben onderhandeld, we hebben koffie gedronken tot we er maagzweer van kregen”. Maar „al die burgemeesters, al die wethouders, al die gedeputeerden en al die commissarissen van de Koning” stuitten op een muur doordat de oliemaatschappijen en het Rijk de rijen gesloten hielden.
„We hebben werkelijk gedaan wat we konden”, zegt Paas. Volgens hem blijft staan „dat lokale en regionale overheden niet in staat zijn geweest om te corrigeren wat de Staat had moeten doen”. De regio heeft uiteindelijk wel via de rechter de positie van Groningers kunnen verstevigen.
Ook Johan Remkes, voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, geeft aan dat het niet aan de inzet van Groningse bestuurders en politici heeft gelegen. De commissie schrijft dat regiobestuurders niet „bij machte” waren om goed genoeg voor de inwoners op te komen. „Ik heb dat niet als verwijt gelezen”, aldus de VVD-bestuurder. De Groningse politici hadden bovendien beperkte kansen om echt in te grijpen. „Had Groningen dan de vrije republiek Groningen moeten uitroepen?” vraagt hij zich gekscherend af.