VVD en CDA verdedigen ‘stikstofverzet’ provinciale fracties
VVD en CDA hebben tijdens een debat verdedigd dat provinciale fracties van hun partijen zich verzetten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Het gaat in ieder geval om vijf afdelingen van de VVD en acht van het CDA, aldus een NOS-analyse van het Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen. Andere partijen zijn niet te spreken over de houding van de partijen, en vermoeden een campagnestunt.
VVD-Kamerlid Thom van Campen vindt het „logisch en begrijpelijk” dat vijf provinciale fracties van zijn partij zeggen zich te willen verzetten tegen het stikstofbeleid van het kabinet, om boeren te beschermen. „Je kunt pas ja zeggen tegen stikstofbeleid als het af is.” Ook CDA’er Derk Boswijk begrijpt de weerstand van de provinciale fracties. „Zij krijgen van alles aan regelgeving vanuit Den Haag over de schutting gedumpt, maar krijgen niet de instrumenten om echt de doelen te halen.” Wel bezweren zij beiden een oplossing te willen voor de stikstofcrisis.
Van Campens partijgenoot Christianne van der Wal is als minister verantwoordelijk voor dat beleid. Boswijk zegt ervan „te balen” dat „het kompas alle nuance eruit slaat door één stelling”.
Tjeerd de Groot van coalitiepartij D66 nam in een debat over stikstof geen genoegen met die uitleg. „Het gaat echt om verzet tegen het landelijke stikstofbeleid! Tegen landelijke VVD-ministers!” Hij wil van Van Campen weten: „Gaat u ze hier overrulen?” Ook andere partijen zijn kritisch. „Wat is nu de werkelijke VVD?” vraagt PVV’er Alexander Kops zich af. „Of, wat natuurlijk ook kan, is het allemaal verkiezingsretoriek?” Datzelfde denkt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. „Ik denk dat het wel duidelijk is dat hier ontmaskerd wordt dat het een verkiezingsstunt is.” Dat is volgens de sociaaldemocraat „onverantwoord” van de VVD.
Provincies zijn de belangrijkste uitvoerder van de stikstofplannen, en moeten in de zomer een voorstel inleveren bij het kabinet voor het verlagen van de uitstoot in hun provincie. Maar volgende maand gaan Nederlanders ook naar de stembus om de nieuwe Provinciale Staten te kiezen. Die verkiezingen gaan voor een belangrijk deel over het stikstofbeleid.