Onderzoek: Seksuele intimidatie belemmert bewegingsvrijheid jonge vrouw
Veel Nederlandse jonge vrouwen worden slachtoffer van seksuele intimidatie. Onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Plan International deze donderdag laat zien hoe groot de impact op vrouwen is van ongewenste blikken, opmerkingen of aanrakingen.
Een avondwandeling maken in het donker? Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen tussen de 15 en 25 jaar ziet er soms vanaf, uit angst voor ongewenst seksueel gedrag. Een kwart van de vrouwen geeft aan om dezelfde reden weleens af te zien van een bezoek aan een uitgaansgelegenheid. Een vijfde van de vrouwen vermijdt bepaalde plekken in de eigen woonplaats en 15 procent voelt zich weleens tegengehouden te sporten in het openbaar of met het openbaar vervoer te reizen.
Dat blijkt uit onderzoek door Plan International naar seksueel geweld en intimidatie op straat, dat deze donderdag werd gepresenteerd. In het onderzoek, waarvoor ruim duizend vrouwen tussen de 15 en 25 jaar werden bevraagd, blijkt dat seksuele intimidatie veel voorkomt. Zo is meer dan 60 procent weleens nagestaard of nagefloten, kreeg bijna de helft ongewenste seksuele opmerkingen en is een derde aangerand.
Nagefloten
„Schokkende cijfers”, vindt Plan International-directeur Garance Reus-Deelder. Toch kijkt ze er niet van op. Zowel cijfers uit andere landen als eerdere peilingen in Nederland geven hetzelfde sombere beeld.
Er is al veel onderzoek gedaan naar seksuele intimidatie. Wat voegt jullie rapport toe?
„In onderzoek naar ongewenst seksueel gedrag wordt vaak gekeken naar hoe vaak meisjes en vrouwen worden lastiggevallen, of wat kenmerken zijn van daders. Maar welke impact seksuele intimidatie en seksueel geweld hebben op de bewegingsvrijheid en ontwikkeling van meisjes en vrouwen, blijft onderbelicht.”
Wat is die impact?
„Ongewenst seksueel gedrag beperkt meisjes en jonge vrouwen in hun bewegingsvrijheid en heeft levenslange gevolgen. Zo mijden meisjes en jonge vrouwen bepaalde publieke ruimtes of het openbaar vervoer, uit angst om te worden lastiggevallen. Ook illustreert dit onderzoek hoe ongewenst seksueel gedrag jonge vrouwen ervan kan weerhouden een hobby of sport uit te oefenen, omdat de weg ernaartoe onveilig is.”
Welk resultaat valt u vooral op?
„Een kwart van de Nederlandse meisjes geeft aan ongewenst seksueel gedrag te hebben ervaren op school. Dat is onacceptabel. School moet een veilige plek zijn waar meisjes zich vrij van intimidatie en geweld kunnen ontwikkelen.”
Wat is er nodig om seksuele intimidatie en seksueel geweld tegen te gaan?
„Vaak herkennen we ongewenst seksueel gedrag niet als zodanig omdat deze vorm van geweld tegen meisjes en vrouwen genormaliseerd is. Dit kunnen we doorbreken door het onderwerp bespreekbaar te maken en jongeren voor te lichten. In de landen waar Plan International werkt, trainen we zowel jongens als meisjes om zich actief uit te spreken tegen seksuele intimidatie en geweld. Verder zetten wij ons in voor betere handhaving en voor veilige routes naar school of werk. In Nederland vragen we tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld in Rotterdam, van 11 op 12 maart, aandacht voor dit wereldwijde probleem.”