„Tielenaren roken en drinken te veel”
Inwoners van de regio Tiel hebben in vergelijking met de andere regio’s in Nederland meer last van long- en hartaandoeningen en hebben vaker te kampen met overgewicht, zo blijkt uit onderzoek. Donderdag bogen deskundigen zich tijdens een conferentie over de kwestie. „We moeten mensen beïnvloeden in hun leef- en eetgedrag”, concludeert wethouder F. A. van Oostveen.
Volgens de PvdA’er zijn er twee conclusies te trekken uit de bijeenkomst donderdag in het Tielse stadhuis. „Ten eerste moeten we structureel werken aan de sociaal-economische verschillen. Het is algemeen bekend dat lager opgeleiden meer openstaan voor slecht eet- of leefgedrag”, aldus Van Oostveen. „Bovendien moeten we jong en oud bewust maken van de gevolgen daarvan.”
Hoeveel slechter gaat het nu eigenlijk in Tiel, vergeleken met de rest van Nederland?
„In onze regio zijn mensen gemiddeld tot hun 63e levensjaar gezond, zo blijkt uit de meest recente cijfers die ik heb opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de rest van Nederland blijven burgers tien jaar langer gezond.”
Wat is volgens u de oorzaak?
„Tielenaren roken veel en drinken te veel. Bovendien is een groot deel van de mensen te zwaar door ongezond eetgedrag. Meer dan de helft van de volwassen bevolking lijdt aan overgewicht. Nergens anders in Nederland ligt dat percentage zo hoog.”
Er is wel eens gesuggereerd dat er een verband ligt met het grote aantal allochtonen in Tiel.
„In Tiel wonen veel allochtonen, maar er zijn steden waar er nog meer wonen en mensen toch langer gezond blijven dan hier. Er is dus niet een direct verband. Wel zijn allochtonen vaak lager opgeleid. Daardoor staan ze eerder open voor roken en drinken. Landelijke cijfers laten bovendien zien dat overgewicht onder allochtonen tweemaal zo hoog is dan onder autochtonen.”
Welke maatregelen gaat u nemen?
„We willen aansluiten op landelijke campagnes, maar bovendien ook met scholen, ouders en leerlingen rechtstreeks in gesprek gaan. Er zijn al initiatieven vanuit de scholen gaande om leerlingen bewust te maken van slechte leef- en eetgewoonten. Die steunen we als gemeente, met behulp van geld uit het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. Dat is een provinciale regeling voor de acht grootste gemeenten in de provincie.”
Klopt het dat in Tiel armoede en jeugdcriminaliteit ook meer voorkomen dan elders?
„Op het gebied van armoede heeft zich een verbetering voorgedaan tot net onder het landelijk gemiddelde. De jeugdcriminaliteit is hier inderdaad groot. Maar ook dat heeft weer te maken met sociale verschillen, zoals opleiding en afkomst.”
Hoeveel hoger scoort Tiel dan?
„Tussen de 10.000 mensen die in de gemeente in het bezit waren van een wapen, zaten in 2003 ruim 500 jongeren, vijf keer zoveel dan het landelijk gemiddelde. Ook zat Tiel met dat aantal boven die van de andere zeven gemeenten die meedoen aan het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid.”