Binnenland

Rotterdammer zit zes dagen opgescheept met eigen afval

Medewerkers van de vuilnis- en reinigingsdienst in Rotterdam leggen vanaf deze woensdag zes dagen het werk neer. Waarom staken de diensten precies en wat voor gevolgen kan dat hebben? Zes vragen.

15 February 2023 15:12
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Wie staken er precies?

In Rotterdam zijn zo’n 800 mensen werkzaam bij de dienst Reiniging, Inzameling en Hergebruik. Onduidelijk is hoeveel van hen gaan staken. FNV denkt echter dat veel mensen het werk neer zullen leggen. „De actiebereidheid is groot”, zegt Marieke Manschot, onderhandelaar bij FNV. „Zoals een medewerker onlangs tegen me zei: „Dit is echt een kantelpunt: tot hier en niet verder. We eisen op wat we verdienen””, schrijft ze op de website van FNV.

Ook een woordvoerder van de gemeente Rotterdam denkt dat veel mensen het werk neer leggen. „We hebben vernomen dat de stakingsbereidheid erg hoog is.”

Waarom staken de diensten?

Vanwege de lonen. FNV eist voor de nieuwe cao voor 2023 een loonsverhoging van 12 procent. Dat terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten die over de lonen gaat een verhoging van slechts 5 procent aanbiedt. Dit aanbod laat volgens de vakbond een onderwaardering van de sector zien.

Verandert Rotterdam nu in een vuilnisbelt?

Dat hangt ervan af hoe de inwoners van gemeente Rotterdam omgaan met de staking. Huiscontainers en wijkcontainers worden niet of nauwelijks geleegd. Als mensen toch hun vuilnis op straat gaan zetten, is de kans op overlast groot. Bij overlast moet worden gedacht aan stank en ongedierte. De gemeente Rotterdam heeft daarom, net als de gemeente Utrecht eerder, opgeroepen om vuilnis zoveel mogelijk binnenshuis te bewaren.

Een stad als Rotterdam produceert volgens berekeningen van de Volkskrant per dag bijna 600.000 kilo afval. Daarvan is ruim 500.000 kilo restafval. Aan het eind van de staking zit de stad dus met 3,6 miljoen kilo afval opgescheept.

Welke maatregelen neemt Rotterdam?

De gemeente heeft het rooster van de ophaaldiensten aangepast. Direct na het einde van de staking op dinsdag 21 februari legen diensten een week lang alleen huiscontainers met restafval. Pas vanaf 27 februari pakken de diensten de gewone regeling weer op. De mensen die niet meedoen aan de staking zullen niet overbelast worden, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. „Die draaien gewoon hun reguliere diensten.”

Worden er uitzonderingen gemaakt?

Ja. Vuilnis-en reinigingsdiensten zijn ook verantwoordelijk voor het strooien op wegen bij gladheid. Die werkzaamheden gaan gewoon door. Ook bij calamiteiten met bijvoorbeeld gevaarlijke chemische stoffen zal er worden ingegrepen.

Is het de eerste keer dat vuilnisdiensten het werk neerleggen?

Nee. Reinigingsdiensten legden in Utrecht tussen 31 januari en 6 februari het werk neer. Dat zorgde voor veel overlast in de straten. Ook in Utrecht adviseerde de gemeente inwoners afval binnen te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer