Kostbaar herstel van Kabouterboom
Het zo veel mogelijk herstellen van de zogenoemde Kabouterboom in Beek bij Nijmegen gaat zeker 30.000 euro kosten. Vandalen staken de dikste boom van Nederland dinsdag in brand.
Het is nog maar de vraag of de 450 jaar oude tamme kastanje de verwoesting door de brand zal overleven, zegt beheerder H. Hengeveld van Stichting Het Geldersch Landschap.
Donderdag heeft een expert van de Bomenstichting de schade aan de boom getaxeerd. Deze deskundige denkt binnen twee weken te kunnen bepalen hoe groot de schade is, die ontstaan is door het vernielen van een nationaal monument. Dat bedrag, dat in de tonnen kan lopen, komt nog eens boven op de kosten van de ingrepen aan de zwaarbeschadigde boom. Van de daders ontbreekt volgens Hengeveld nog elk spoor.
De zwartgeblakerde woudreus trekt zeer veel belangstellenden. De politie heeft de omgeving van de boom afgezet om verdere schade aan de kastanje te voorkomen. Hengeveld en de expert hebben donderdag vastgesteld dat de boom er aan één kant nog redelijk gezond uitziet.
„Maar het is de vraag wat de hitte van het vuur binnen in de boom heeft gedaan. Het is mogelijk dat er zo veel cellen zijn gebarsten, dat de groeisappen niet meer op gang komen. Dat weten we pas over een maand of drie, als de boom normaal gesproken weer blad en knoppen zou moeten krijgen”, aldus de beheerder. „Als de boom dit niet overleeft, duurt het eeuwen voor er weer een kastanje van 8,5 meter omtrek staat. Daarom kan de compensatieschade ook zo hoog uitvallen.”
De Kabouterboom staat op een stuwwal in het Rijk van Nijmegen. De Romeinen plantten daar destijds de eerste kastanjebomen aan. In het bos staan meer gigantische bomen met enorme, deels bovengrondse, wortelstelsels. Dit voorjaar gaat het speciale Kabouterpad, een wandeling voor kinderen, open. Hoogtepunt van het Kabouterpad zou de nu half afgebrande dikste boom van het land zijn.