Binnenland

OM: tekst op Anne Frank Huis op zichzelf niet strafbaar

De tekst die maandagavond op het Anne Frank Huis werd geprojecteerd is op zichzelf vooralsnog niet strafbaar, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Wel wordt onderzocht of de tekst in de context van een filmpje waarop de projectie te zien is mogelijk strafbaar is.

ANP
10 February 2023 17:20Gewijzigd op 10 February 2023 18:10

De projectie is te zien in een video die is verspreid via Telegramkanalen. Daarin worden ook Engelse antisemitische teksten geuit. Die begeleidende teksten in dat filmpje zijn wel strafbaar, aldus het OM, onder meer op verdenking van groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie.

Maandag werd rond 21.00 uur enkele minuten de tekst „Anne Frank, uitvinder van de balpen” geprojecteerd op de voorzijde van het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. De tekst is een verwijzing naar een complottheorie die de echtheid van het dagboek van Anne Frank in twijfel trekt.

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse stelt dat de projectie wel degelijk strafbaar is vanwege de achterliggende boodschap. „Ze (de daders red.) kiezen die plek niet zomaar uit.” Hij verwacht dat het OM dan ook „een heel sterke zaak” heeft als dit voor de rechter wordt gebracht. „Het is zo enorm antisemitisch. Als ik officier van justitie was, zou ik het wel weten”, zegt Roelse, die onder meer vindt dat de discriminatiebepalingen zijn overtreden en dat er is aangezet tot haat.

Dat de tekst op zichzelf onschuldig lijkt, maakt volgens Roelse niet veel uit. Hij wijst onder meer op een arrest van de Hoge Raad over een T-shirt met een omstreden en volgens de raad haatzaaiende tekst Combat 18, waarin de cijfers 1 en 8 verwijzen naar de eerste en achtste letter van het alfabet, de A en de H - de initialen van Adolf Hitler.

De beveiliging van het Anne Frank Huis heeft het incident maandag eerst zelf opgepakt, woensdag was de politie op de hoogte van de projectie. Vervolgens heeft burgemeester Femke Halsema contact opgenomen met het Anne Frank Huis over het doen van aangifte. Daarna heeft Halsema contact opgenomen met veiligheidsminister Dilan Yeşilgöz en heeft ze de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geïnformeerd over het incident.

Halsema noemt de projectie in een raadsbrief een „laffe, verwerpelijke daad” en het filmpje op Telegram „stuitend”. Het Anne Frank Huis heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie en het OM hebben de zaak in onderzoek.

Volgens Roelse moet justitie deze zaak hoog opnemen. Hij noemt antisemitisme in Amsterdam een groeiend probleem. „Het is een probleem dat veel meer aandacht moet krijgen”, aldus Roelse, die ook wil dat de politiek zich hier heel duidelijk over uitspreekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer