Binnenland

Vakbonden dreigen opnieuw met stakingen in streekvervoer

Vakbonden FNV en CNV stellen werkgevers in het streekvervoer een nieuw ultimatum. Daarin krijgen werkgevers tot en met 20 februari de tijd om te reageren op hun cao-eisen. Blijft een reactie uit, dan volgen nieuwe stakingen vanaf 22 februari. Medewerkers in het streekvervoer legden de afgelopen week ook al door het hele land het werk neer, uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden.

ANP
10 February 2023 16:47Gewijzigd op 10 February 2023 18:20

Ook zou de werkdruk door de vele zieken te hoog zijn, al bestrijden de werkgevers de cijfers die de vakbonden noemen. Die claimen dat een op de vijf werknemers ziek is. Volgens werkgeversvereniging VWOV gaat het om een ziekteverzuim van een op de tien.

De VWOV laat weten nog altijd een cao te willen afsluiten met FNV en CNV en mee te willen werken aan initiatieven die dit mogelijk maken. „Als de oude ultimatums van de bonden op tafel blijven liggen, zien we weinig mogelijkheden om eruit te komen”, aldus een woordvoerster, die meldt dat de werkgevers het nieuwste ultimatum nog niet hebben ontvangen. „Ov-bedrijven maken geen winst, de moederbedrijven maken ook geen winst.”

De vakbonden en werkgevers zijn in een impasse terecht gekomen in de onderhandelingen over de grote cao in het streekvervoer, die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. Voor aanvang van de stakingen werden zowel door werkgevers als de bonden ultimatums gesteld. De bonden dreigden met stakingen als niet aan hun eisen tegemoet zou worden gekomen. De VWOV zou op haar beurt het cao-bod dat voorlag laten vervallen als er gestaakt zou worden.

VWOV geeft aan dat een salarisverhoging van 8 procent voor een eenjarige cao het hoogst haalbare was. FNV en CNV eisen echter respectievelijk een loonsverhoging van bijna 17 procent over een jaar en een loonsverhoging van 14 procent verdeeld over achttien maanden.

Om die eisen extra kracht bij te zetten, riepen de bonden hun leden op om afgelopen week voor vijf dagen het werk neer te leggen. Als gevolg daarvan viel een deel van het streekvervoer uit. Op meerdere dagen reed volgens VWOV slechts de helft van alle bussen. Ook vielen verschillende treinen uit, onder meer in de Achterhoek, Rivierenland en in Limburg.

Naast de onderhandelingen over de grote cao, zitten ook de onderhandelingen over de kleinere cao multimodaal muurvast. Deze geldt voor ongeveer 1300 medewerkers van vervoerders die zowel trein- als busvervoer aanbieden, zoals Arriva en Keolis. Hier gaat het met name om treinpersoneel. Vakbond VVMC onderhandelt voor deze cao, evenals FNV en CNV. De laatste twee bonden staakten ook voor deze cao de gehele week. VVMC riep zijn leden op enkel op woensdag en vrijdag te staken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer