Provincie: geen risico vanwege PFAS voor zwemmer in Westerschelde
De provincie Zeeland en GGD Zeeland verwachten niet dat mensen die in de Westerschelde gaan zwemmen gezondheidsrisico’s lopen vanwege de concentraties PFAS. Provincie en GGD komen tot die conclusie op basis van extra metingen naar PFAS die Rijkswaterstaat afgelopen jaar met tussenpozen heeft gedaan op plekken waar vaak wordt gezwommen.
De metingen zijn afgelopen jaar uitgevoerd op drie aangewezen zwemwaterlocaties in de Westerschelde: Perkpolder, Baarland en Vlissingen. Rijkswaterstaat voert dit jaar geen PFAS-metingen meer uit op die zwemwaterlocaties. Wel doet Rijkswaterstaat maandelijks metingen naar PFAS bij de Schaar van Ouden Doel op de grens met Vlaanderen en bij Hansweert en Vlissingen. Als de meetdata op die locaties daarvoor aanleiding geven, kan Rijkswaterstaat alsnog extra metingen uitvoeren op de aangewezen zwemwaterlocaties.
Provincie en GGD adviseren alleen te zwemmen op officiële aangewezen plekken omdat de overheid daar de waterkwaliteit en de veiligheid in de gaten houdt.
PFAS zijn door de mens gemaakt en amper afbreekbaar. De stoffen zijn door wijdverbreid gebruik en lozingen op veel plekken te vinden. Vanaf een bepaalde blootstelling kunnen ze gezondheidsschade veroorzaken. Bepaalde soorten PFAS kunnen het immuunsysteem van jonge kinderen schaden. Ook geeft blootstelling boven een bepaald niveau een verhoogd risico op kanker, leverbeschadiging en een te hoog cholesterolgehalte. In de Westerschelde zit onder meer PFAS doordat chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht het jarenlang in de Schelde loosde.