Werkgevers streekvervoer over cao: de bal ligt bij de vakbonden
In de onderhandelingen over een nieuwe cao in het streekvervoer ligt de bal bij de vakbonden. Met die boodschap komt de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), die onderhandelt over de cao namens de werkgevers. De afgelopen week staakten de vakbonden in de sector voor betere arbeidsvoorwaarden waaronder een hoger loon en een verlaging van de werkdruk. Daardoor viel regionaal openbaar vervoer door het hele land uit.
Naar eigen zeggen lag er volgens VWOV een goed bod voor. „Landelijk reed zo’n 50 procent van de bussen, met grote regionale verschillen. Als jouw bus niet rijdt is dat ongelooflijk zuur. Dat de bonden deze actie hebben opgezet, terwijl we een cao-pakket van 11 procent op tafel hadden liggen, dat vind ik niet te begrijpen”, betoogt voorzitter Fred Kagie van VWOV.
Kagie wil nog altijd een cao sluiten met de vakbonden, die moet gaan gelden voor zo’n 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Zolang dat niet gebeurt, blijft de huidige cao van kracht. „Maar FNV vraagt een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao van een jaar. CNV vraagt 14 procent voor een cao van 18 maanden. Dat is financieel op geen enkele manier mogelijk. De sector staat na corona zeer zwaar onder druk”, aldus de VWOV-voorzitter.
Met name de werkdruk in het streekvervoer speelt buschauffeurs parten. Kagie wil graag afspraken maken over hoe die te verlagen. Daarin denkt VWOV onder meer aan een regeling waardoor werknemers vanaf 63 jaar 60 procent kunnen gaan werken, waarbij zij voor 80 procent betaald krijgen en 100 procent pensioen opbouwen.
Want de werkdruk leidt tot veel ziekteverzuim onder buschauffeurs in het streekvervoer. Al lopen de cijfers die werkgevers en bonden melden uiteen. Zo spreekt VWOV van een ziekteverzuim van rond de 10 procent, de bonden zien dat 20 procent of meer personeel uitvalt door ziekte.
Zowel de bonden als VWOV zien dus dat de cao aan verbetering toe is. Maar het uitgangspunt dat nu op tafel ligt, met daarin de salariseisen van FNV en CNV, gaat volgens Kagie niets opleveren.