Binnenland

Resultaten Megabanenmarkt vallen vies tegen

De resultaten van de Megabanenmarkt in Amsterdam zien er minder rooskleurig uit dan gedacht. De conclusies van een eerdere evaluatie van de Sociale Dienst verschillen nogal van het rapport dat onderzoeksbureau Policy Research Corporation donderdag aan burgemeester Cohen overhandigde.

ANP
13 January 2005 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:06

De cijfers van het aantal cliënten dat geen uitkering meer heeft, liggen een stuk lager dan in eerste instantie werd aangenomen. Ook heeft de Megabanenmarkt niet geleid tot een structurele verbetering van de Sociale Dienst.

Hoewel de markt, die van november 2001 tot november 2002 plaatshad, in een aantal opzichten succesvol was, heeft de dienst de beoogde doelstellingen onderschat. Uit berekeningen van het onderzoeksbureau, dat de evaluatie in opdracht van de gemeenteraad uitvoerde, blijkt dat van de ruim 39.000 mensen die de Megabanenmarkt bezochten, 5850 inmiddels geen uitkering meer ontvangen.

De Sociale Dienst stelde dit aantal op 8392 cliënten, maar volgens de onderzoekers is daarbij geen rekening gehouden met zogenoemde ’draaideurcliënten’ en de natuurlijke uitstroom. Van de 5850 cliënten, hebben ongeveer 3170 mensen een baan gekregen, is de uitkering van 2160 mensen beëindigd omdat ze niet kwamen opdagen en van 520 cliënten om andere redenen (verhuizing, overlijden, ander inkomen).

De gemeente heeft overigens wel op financieel gebied een slaatje kunnen slaan uit de Megabanenmarkt. De Rijksgelden en ESF–subsidies en de afname van het aantal uitkeringen, uiteindelijk toch nog boven de vooropgestelde 5000, leverden Amsterdam een positief saldo op.

De doelstelling om voor het einde van 2002 25.000 werktrajecten op te zetten, met een uitstroompercentage van 40 procent, is niet gehaald. Tot nu toe kwamen slechts 13.000 mensen in zo’n traject terecht en staat het uitstroompercentage op 20 procent. De Megabanenmarkt leidde weliswaar tot opschoning en actualisering van het uitkeringsbestand, maar dit resultaat is niet blijvend.

De Megabanenmarkt kwam er nadat Den Haag de Amsterdamse Sociale Dienst dringend had verzocht orde op zaken te stellen en mensen dringend aan een baan te helpen. Dat was nodig, want het functioneren van de hoofdstedelijke dienst liet volgens de politiek op zijn zachtst gezegd nogal te wensen over.

Een van de doelstellingen van de markt was dan ook een structureel betere dienstverlening van de Sociale Dienst. Aangezien de organisatie in handen was van externen hebben de regiokantoren weinig lering getrokken uit de processen die voor de markt zijn ontwikkeld.

Het onderzoeksbureau raadt de Sociale Dienst in zijn rapport onder meer aan maximaal te investeren in professionalisering van de eigen organisatie en adviseert daarbij een controle–instrument in te stellen waardoor de gemeenteraad informatie kan verkrijgen over projectdoelstellingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer