VWOV: helft bussen stakende streekvervoerders rijdt
De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt maandag, schat een woordvoerder van de VWOV, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. „Het aantal stakers wisselt per regio.” Zo is de impact van de staking in het noorden minder dan in het zuiden.
Reizigersorganisatie Rover krijgt signalen dat bussen die wel rijden, soms erg vol zijn en dat niet altijd iedereen mee kan. Al zegt de reizigersvereniging dat het geen overzicht over het hele land heeft. Rover heeft nog niet veel klachten binnen, maar de klachten die binnen zijn gekomen gaan voornamelijk over „onbetrouwbare of gebrekkige reisinformatie”, volgens de organisatie.
Ook bij regionale treinen wordt gestaakt. Die van Keolis in het oosten van het land rijden daardoor niet. Net als de treinen van Arriva in de Achterhoek. De Vechtdallijnen van Arriva rijden wel evenals de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, van Qbuzz. Ook in Friesland en Groningen wordt de dienstregeling gewoon opgestart, meldde Arriva eerder.
Duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag vijf dagen het werk neer. Het personeel voert actie voor een hoger loon. Ook willen ze dat er maatregelen worden genomen om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim te verlagen.
Het gaat om personeel van vervoerders als Arriva, Qbuzz en Keolis. In totaal zijn de twee cao’s waarvoor wordt gestaakt goed voor meer dan 14.000 mensen. In NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werkt het personeel gewoon door, want die werknemers hebben eigen cao’s. De bussen van de RET in Rotterdam vallen wel onder de cao waarvoor gestaakt wordt, dus de RET waarschuwt dat er bussen kunnen uitvallen.