Rode Kruis: nog altijd tekort aan gastgezinnen voor Oekraïners
Nog altijd is er een groot tekort aan gastgezinnen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Met name in de Randstad en de regio Eindhoven zoekt RefugeeHomeNL, de organisatie die deze opvang in opdracht van de overheid regelt, op dit moment zeker zeshonderd nieuwe adressen. Die zijn nodig om het roulatiesysteem in stand te houden, aangezien de meeste Oekraïners maximaal een half jaar bij mensen in huis blijven en dan overgaan naar een ander gastgezin.
Dat er vooral in de Randstad en regio Eindhoven gastgezinnen nodig zijn, komt omdat de meeste Oekraïners daar wonen en bij voorkeur in de buurt blijven van waar ze nu werken, de kinderen naar school gaan en ze een sociaal leven opbouwen. „Als iemand in Rotterdam zit, is het fijn als die in de buurt kan worden herplaatst”, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis, dat samen met het Leger des Heils, VluchtelingenWerk Nederland en Takecarebnb is betrokken bij RefugeeHomeNL. Voor heel 2023 zijn zo’n 1500 gastgezinnen nodig, meldde de organisatie eerder.
Ook moet het aanbod van gastgezinnen überhaupt groter zijn dan de vraag, omdat de organisatie kijkt naar de beste match. Zo wordt er naast de locatie rekening gehouden met onder meer beschikbaarheid, de samenstelling van het gastgezin en de gasten en ieders behoeften, zoals of iemand huisdieren heeft. „Het kan zijn dat iemand in principe klaarstaat voor een match, maar op het moment dat je belt toch niet kan. Alle puzzelstukjes moeten maar net in elkaar passen op het juiste moment.” Tot nu toe gaan de matches bijna altijd goed, zegt de woordvoerder. „Uiteraard zien we ook wel eens dat het niet botert, daar ontkom je niet aan. Maar dat gebeurt niet vaak.”
Gastgezinnen die via RefugeeHomeNL Oekraïners opvangen doen dat in eerste instantie voor een periode van drie maanden. „Als het goed bevalt, kunnen ze verlengen naar zes maanden”, legt de woordvoerder uit. „Daarna adviseren we dat het goed is om door te wisselen.” Soms kunnen mensen langer blijven, bijvoorbeeld als er een privévertrek beschikbaar is.
De oorlog in Oekraïne duurt nu bijna een jaar en het einde is nog niet in zicht. „We willen opvang in gastgezinnen de komende tijd blijven bieden”, zegt de woordvoerder. De organisatie merkt dat er de laatste tijd meer vraag is naar opvang van mensen die eerder onderdak hadden bij particuliere initiatieven, die er eveneens veel zijn in de Randstad, en hier niet meer terechtkunnen. „Begrijpelijkerwijs kunnen deze particuliere constructies niet eindeloos worden voortgezet.”