Rapport belicht rol en taak jeugd- en familierechters
Familierechters en jeugdrechters presenteren donderdag rond het middaguur het rapport ‘Recht doen aan kinderen en ouders’. In het rapport staan hun bevindingen over hun taak en rol in jeugdbeschermingszaken en gezag- en omgangszaken.
Centraal staat de vraag of en hoe de rechters rechtsbescherming bieden aan kinderen en ouders, bijvoorbeeld in zaken over uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen.
Het zogeheten reflectietraject van jeugdrechters volgt op een eerder onderzoek van bestuursrechters naar hun eigen rol in de toeslagenaffaire, die oordeelden in oktober 2021 dat ze de toeslagenregels te streng interpreteerden, wat nadelig was voor gedupeerden.
Het onderzoek van de familie- en jeugdrechters staat overigens los van een ander onderzoek naar de uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. Dat volgt nog.
De reflectiecommissie staat onder voorzitterschap van Liesbeth Scheij, werkzaam bij het gerechtshof in Den Bosch. De commissie heeft voor het onderzoek een literatuurstudie gedaan en veel uitspraken van rechters geanalyseerd. Op basis daarvan zijn enquêtes en gesprekken gehouden met mensen uit de praktijk, zoals familie- en jeugdrechters en juridisch medewerkers, deskundigen en jongeren en (pleeg)ouders.
Het rapport ‘Recht doen aan kinderen en ouders’ moet concrete aanbevelingen opleveren om de juiste rechtsbescherming te kunnen bieden in individuele zaken. De aanbevelingen zullen gericht zijn aan familie- en jeugdrechters zelf, maar ook aan organisaties en de overheid.