Leraren gaan betogen tegen ‘onderwijs dat naar de knoppen gaat’
Leerkrachten gaan vrijdag in Amsterdam demonstreren om duidelijk te maken dat „de maat vol is”. De Algemene Onderwijsbond (AOb) organiseert de betoging onder meer omdat de bond mordicus tegen plannen van Amsterdamse schoolbesturen is die het klassieke onderwijsmodel, waarin elke klas een vaste leerkracht heeft, vanwege het lerarentekort willen afschaffen. Leraren zouden dan een meer coördinerende rol krijgen en mensen uit andere beroepsgroepen zouden voor de klas kunnen staan.
Volgens de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen BBO is het lerarentekort de komende jaren onoplosbaar. De inzet van werknemers zonder lesbevoegdheid voor de klas, nu al een veelvoorkomende noodgreep in vooral de Randstad, moet volgens BBO structureel worden. De vereniging denkt daarbij aan de inzet van bijvoorbeeld kunstenaars, accountants en musici voor de klas. Een bevoegde leerkracht moet het geheel dan coördineren, maar die staat in dit concept dus niet meer de hele week voor één eigen klas.
„Ik begrijp niet dat mensen dit durven voor te stellen”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers in een verklaring. „Als we een tekort aan chirurgen, piloten of tandartsen hebben, gaan we dat dan ook opvangen met mensen uit de kunst en de financiële wereld?” Volgens zijn medebestuurder Tamar van Gelder worden waardevolle lesuren hiermee „gereduceerd tot bezigheidstherapie”.
Volgens de onderwijsbond blijft de hoofdzaak dat we meer nieuwe leraren nodig hebben. Het onderwijs moet daarom aantrekkelijker worden gemaakt, vindt de AOb. Bijvoorbeeld door starters te helpen aan een vaste baan en een woning en door studieschulden van opgeleide leerkrachten kwijt te schelden.
De demonstratie wordt vrijdagmiddag gehouden bij het standbeeld van onderwijsvernieuwer Theo Thijssen aan de Brouwersgracht.