Zwart kind welkom op christelijke scholen
Een meerderheid van het bijzonder onderwijs (56 procent) is voor de invoering van een acceptatieplicht. Dat betekent dat witte scholen zwarte kinderen moeten accepteren en andersom. Zo wordt een gemengde samenstelling van de school geforceerd.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de SP onder ruim 500 basisscholen in de grote en middelgrote gemeenten heeft uitgevoerd. De SP noemt het opmerkelijk dat christelijke scholen veel verder gaan in de bestrijding van de tweedeling in het onderwijs dan velen tot nu toe aannamen.
Bij de invoering van de acceptatieplicht hebben scholen niet langer de vrijheid leerlingen te weigeren omdat hun ouders niet achter de identiteit staan. Het recht leerlingen te weigeren vloeit voort uit de vrijheid van onderwijs zoals die in de Grondwet is gewaarborgd.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs vindt dat scholen en gemeenten hierover zelf afspraken moeten maken. Zij voelt weinig voor ingrijpen door de landelijke overheid. Ook orthodox-christelijke en islamitische scholen zijn daar tegen (4 procent). SP-kamerlid Vergeer stelt voor die scholen bij de invoering van een acceptatieplicht te ontzien.
Vrijwel alle schoolleiders zijn van mening dat in een gemengde wijk de basisschool gemengd moet zijn. Het aantal gemengde scholen neemt echter af, scholen worden zwart of wit. Meer dan 80 procent van de scholen meldt dat er ’witte vlucht’ in de gemeente is.
In het woensdag verschenen onderzoek geeft maar liefst 86 procent van de scholen aan dat de gemeente het witter en zwarter worden van scholen op zijn beloop laat. Een overgrote meerderheid van de scholen betreurt dat. Dat geldt niet alleen voor openbare scholen, maar ook voor protestants-christelijke en rooms-katholieke.
De gemeente Rotterdam lanceerde vorig jaar een eigen plan dat voorziet in dubbele wachtlijsten: één voor allochtone en één voor autochtone kinderen. Autochtone ouders kunnen dan niet meer alle plekken op de witte scholen bezetten. Minister Van der Hoeven onderzoekt of dit plan juridisch deugt.