Binnenland

Bonairianen: we voelen ons vergeten door Nederlandse politiek

Veel inwoners van Bonaire voelen zich door de Nederlandse politiek vergeten in de situatie rondom het klimaatprobleem op het eiland. Waar de Waddeneilanden veel aandacht krijgen, gebeurt dat bij het eiland in het Caribisch gebied veel te weinig, vinden Bonairianen Judmar Emerenciana (25), Helen Angela (50) en Meralney Bomba (31), die zich bij de actie van Greenpeace hebben aangesloten. De organisatie bereidt momenteel samen met inwoners van Bonaire een rechtszaak tegen de Staat voor, omdat de Nederlandse overheid naar verwachting onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

ANP
28 January 2023 08:17

„We zijn onderdeel van Nederland en we proberen de schoonheid van het eiland te beschermen, maar daar hebben we wel hulp bij nodig”, zegt Emerenciana, kunstenaar en taxichauffeur. Als taxichauffeur brengt hij regelmatig toeristen naar de bekende slavenhutjes bij Witte Pan en Oranje Pan, waar ten tijde van de slavernij tot slaaf gemaakte mensen sliepen. Eén van de laatste stukjes fysieke herinnering aan het verleden van het eiland staat in het zuiden van Bonaire, dat als eerste zal onderlopen als er geen maatregelen worden genomen. „Het is zo belangrijk dat toeristen, maar ook onze kinderen en hun kinderen, dit deel van het eiland blijven zien. Anders hebben we alleen nog een verhaal om te vertellen, maar niet meer om te laten zien. De geschiedenis wordt dan letterlijk weggespoeld.”

Helen Angela, moeder van vier kinderen, maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Die zien zelf - net als vele andere jongeren - de ernst van de situatie nog niet in, maar Angela zelf wel degelijk. „Bonaire is een klein eiland, de meeste van onze inwoners werken in de toeristensector. Als de slavenhutjes en het koraal verdwijnen, is er niets meer over op dit eiland om van te leven”, vertelt ze. „Waar gaan we dan heen? Je bent hier geboren en wilt hier blijven wonen, maar dat kan niet.”

Zaterdag brengen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia samen met staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) een bezoek aan Bonaire tijdens hun reis langs het Caribisch deel van het koninkrijk. Emerenciana, Angela en Bomba hopen dat de ogen van de koninklijke familie, maar vooral van de staatssecretaris, geopend worden tijdens het bezoek. „Er moeten echt blijvende oplossingen komen voor onze problemen en die komen maar niet”, vindt Emerenciana. „Bonaire verdient veel meer aandacht vanuit de Nederlandse politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer