Binnenland

Patiëntenfederatie: bekijk verzekering voor je ingreep ondergaat

Mensen die van plan zijn een behandeling bij bijvoorbeeld een medisch specialist te ondergaan, moeten van tevoren goed naar hun zorgverzekering kijken. Die waarschuwing geeft de Patiëntenfederatie Nederland. Als een verzekeraar geen contract heeft met een zorginstelling, kan het zijn dat de patiënt een rekening krijgt voor de behandelingskosten.

ANP
27 January 2023 13:12

Verzekeraars en bijvoorbeeld ziekenhuizen of klinieken onderhandelen doorgaans jaarlijks met elkaar over het geld dat die zorginstellingen krijgen voor het leveren van zorg. Bij veel verzekeringen geldt dat zorg alleen volledig vergoed wordt als de partijen tot een contract zijn gekomen. Anders moet de patiënt zelf een deel van de behandeling betalen.

Op dit moment zijn meerdere verzekeraars nog steeds met sommige zorgaanbieders in onderhandeling, zo laten ze weten. Dat betekent dat nog onduidelijk is of de zorg bij die instellingen dit jaar volledig wordt vergoed. Patiënten weten vaak niet dat zorg die de verzekeraar het ene jaar nog vergoedt, het volgende jaar mogelijk deels zelf betaald moet worden, legt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie uit. Dat geldt wel alleen voor nieuwe behandelingen. Wie al onder behandeling is bij een zorgverlener krijgt de zorg daar het volgende jaar ook zonder dat een contract werd gesloten vergoed. Verzekeraars en zorgverleners zouden patiënten beter over dit alles mogen voorlichten, vindt de federatie.

De organisatie wijst wel op het bestaan van regels die de risico’s voor patiënten inperken. Een verzekeraar moet ook een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener alsnog voor een groot deel vergoeden. Hoe hoog de kosten zijn, kan verschillen. Bovendien hebben verzekeraars een zorgplicht, wat wil zeggen dat er altijd een vergelijkbare behandeling in de buurt beschikbaar moet zijn die wél helemaal vergoed wordt.

Volgens de Maastrichtse hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot gaan de onderhandelingen dit jaar moeizamer dan anders. Dat komt onder meer doordat zorgaanbieders meer geld kwijt zijn door onder meer inflatie. Dat willen ze terugzien van de verzekeraars.

Voor verzekerden zal volgens Groot het probleem vooral bij de kleinere zorgaanbieders spelen, zoals ggz-bedrijfjes en fysiotherapeuten. Met de grote instellingen, zoals ziekenhuizen en grote ggz-aanbieders komt er sowieso wel een contract. De zorgaanbieders kunnen het zich niet veroorloven om geen overeenkomst te sluiten en zo geld mis te lopen en verzekeraars zijn vanwege hun zorgplicht gedwongen met de grote aanbieders in zee te gaan, zo legt hij uit. „Het zal daar vooral een kwestie zijn van: wie knippert er als eerste met de ogen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer