NIOD: Holocaustontkenning is ronduit schrikbarend
Het is „ronduit schrikbarend” dat uit een onderzoek naar voren komt dat sommige Nederlanders menen dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden of dat het aantal slachtoffers flink zou worden overdreven. Zorgwekkend is ook dat een kleine groep ondervraagden volgens de studie denkt dat het dagboek van Anne Frank een vervalsing is. Dat zegt senior onderzoeker Kees Ribbens van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, die reageert op de resultaten van het onderzoek, dat de Claims Conference naar buiten bracht. De Claims Conference is een internationale organisatie die opkomt voor de rechten van Holocaustoverlevenden.
Ribbens vindt het verbazingwekkend dat ongeveer een op de zes Nederlanders denkt dat Anne Frank in het Achterhuis gestorven is en dus niet weet dat zij in een concentratiekamp is omgebracht. Het is volgens hem onthutsend dat ongeveer een op de drie ondervraagden volgens het onderzoek denkt dat niet-Joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog aan dezelfde uitroeiing waren blootgesteld als hun Joodse landgenoten. Het duidt op een wezenlijk gebrek aan kennis. De uitkomsten van het onderzoek bieden stof tot nadenken, zegt hij.
„Een bijzonder ernstige zorg” is volgens Ribbens dat een minderheid denkt dat de Holocaust vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren in Nederland. „Dat vraagt om zorgvuldige bestudering”, aldus Ribbens. „In hoeverre staan ontkenners en twijfelaars open voor informatie uit onderwijs en musea? Is het onwetendheid, desinteresse of moedwillig ontkennen en verdraaien van historische feiten?” Ribbens voelt voor onderzoek dat veel gedetailleerder zou moeten worden gedaan.
Ook de Anne Frank Stichting pleit voor „het belang van Holocausteducatie”. „Het is ontzettend belangrijk dat jongeren op school leren over de Holocaust. Hoe democratie en rechtsstaat buiten werking werden gezet, mensen uit de maatschappij werden uitgesloten, gedeporteerd en vermoord. Het levensverhaal van Anne Frank bevat al deze elementen”, aldus de stichting. In het onderzoek was een meerderheid van de ondervraagden ook sterk voor meer onderwijs over de Holocaust.