Amsterdam heeft 900 ’zeer actieve’ veelplegers
In Amsterdam opereren ruim negenhonderd ’zeer actieve’ veelplegers. Ruim achthonderd van hen komen wat justitie betreft op enig moment in aanmerking om in een Inrichting voor Stelselmatige daders terecht te komen. Dat is een nieuwe maatregel. Het gros van de veelplegers is verslaafd aan drugs.
Dat zei officier van justitie J. Smilde woensdag tijdens een speciale zitting bij de rechtbank in Amsterdam. Smilde brengt woensdag acht zogeheten draaideurcriminelen dan wel veelplegers voor de rechter, tegen wie hij de nieuwe maatregel – kortweg ISD genoemd – eist. De maatregel is bedoeld om veelplegers voor langere tijd uit te schakelen en, waar mogelijk, te behandelen. De maatregel komt neer op opsluiting voor maximaal twee jaar.
Veelplegers maken zich schuldig aan kleinere criminaliteit en veroorzaken veel overlast in de samenleving. Landelijk zijn er ongeveer 60.000 veelplegers, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 33 procent van alle strafzaken. Binnen die groep zijn 6000 daders zeer actief. Zij vormen maar 1 procent van alle criminelen, maar zijn wel verantwoordelijk voor 11 procent van alle strafzaken.
Een potentiële ISD’er is, aldus officier Smilde, iemand die de afgelopen vijf jaar meer dan tien keer met politie en justitie in aanraking is gekomen en drie keer is veroordeeld. In Amsterdam hanteert justitie ook nog de term ’ISD–plusser’. Daarbij gaat het om personen die dertig politiecontacten hebben gehad wegens gepleegde criminaliteit.
Met de ISD–maatregel wil justitie voorkomen dat veelplegers weer snel op straat belanden om opnieuw in crimineel gedrag te vervallen. De maatregel is bedoeld ter bescherming van de samenleving en om zo veel mogelijk veelplegers weer op het rechte, niet–verslaafde pad te krijgen. De in 2001 geïntroduceerde maatregel Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) gaat in de ISD op.
De zaken die aanklager Smilde woensdag voor de rechter bracht, gingen veelal om winkeldiefstallen. De ernstig verslaafde verdachten hebben zich vermoedelijk schuldig gemaakt aan diefstal van, bijvoorbeeld, een paar schoenen, flesjes parfum en een belegd broodje. De verdachten in kwestie hebben een zeer uitvoerig strafblad. Een 38–jarige vrouw bleek sinds 1989 een strafblad van niet minder dan 35 pagina’s te hebben opgebouwd.
De rechtbank doet uitspraak op 26 januari.