Helder ziet noodzaak covidregeling, maar gaat niet in op eis
Voor zorgpersoneel dat door langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt is geraakt, moet een financiële regeling komen, vindt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) evenals de vakbonden. Dat is echter een zaak tussen werkgevers en werknemers, waarover het ministerie van Volksgezondheid in overleg is met de werkgevers, zegt een woordvoerder van Helder. Inhoudelijk wil de minister nog niet ingaan op de dagvaarding van de bonden tegen de Staat, waarin de bonden financiële compensatie eisen voor deze groep zorgmedewerkers.
De dagvaarding - die dinsdag door het ministerie is ontvangen - moet eerst goed worden bestudeerd, zegt de woordvoerder. Los daarvan zegt hij dat Helder de noodzaak voelt voor een regeling. Helder overwoog in september eenmalig 15.000 euro te geven aan zorgmedewerkers die met langdurige covidklachten kampen en vroeg de Raad van State om advies.
De Raad adviseerde begin december een regeling via werkgevers. Dat advies heeft Helder overgenomen, zo liet ze ook de Tweede Kamer medio december weten.
FNV en CNV vinden dat het veel te lang duurt en hebben de overheid dinsdag voor de rechter gedaagd. De vakbonden eisen dat alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt zo snel mogelijk een voorschot krijgen van 22.839 euro. In een kort geding eisen de beide bonden dat de overheid binnen vier weken een instantie aanwijst die de geëiste voorschotten gaat uitkeren. Een zittingsdatum is nog niet bekend.