Rijk wil voorkeursrecht op landbouwgrond kunnen leggen
Het Rijk werkt aan een plan om een voorkeursrecht te kunnen vestigen op landbouwgrond. Daarmee krijgen de landelijke overheid en de provincies meer invloed op de inrichting van het landelijk gebied.
Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vreest dat de prijs van landbouwgrond onder druk komt te staan. Trienke Elshof, portefeuillehouder platteland en omgeving bij LTO, zegt tegen het Reformatorisch Dagblad dat de brancheorganisatie opheldering wil van het ministerie van Landbouw. „Wat beoogt het Rijk hiermee? Wij zien in ieder geval niet in welke relatie dit plan heeft met de opkoop van boerderijen om de stikstofcrisis aan te pakken.”
Volgens Elshof neemt het wantrouwen onder boeren alleen maar toe. Ze wijst in dit verband ook op de onrust die de afgelopen dagen is ontstaan over het kabinetsbesluit om de natuurwaarden van zo’n honderd Natura 2000-gebieden uit te breiden.
Op dit moment kunnen alleen gemeenten een voorkeursrecht vestigen op landbouwgrond die een andere bestemming krijgt, bijvoorbeeld woningbouw. Een boer die zijn grond wil verkopen, moet deze dan eerst aan de gemeente aanbieden. Zo voorkomt de gemeente dat speculanten of projectontwikkelaars haar voor zijn.
Het FD kwam het plan op het spoor in een pakket kabinetsmaatregelen uit november om de stikstofcrisis aan te pakken. De maatregel maakt het mogelijk een voorkeursrecht te leggen op grond die een agrarische bestemming heeft. Er hoeft dus geen sprake te zijn van (voorgenomen) bestemmingswijziging. Volgens de krant betekent dit „een majeure uitbreiding van de mogelijkheden voor de overheid om in te grijpen op de eigendomssituatie en de verhandelbaarheid van grond in landelijk gebied.”