Binnenland

Vaker houtdiefstal uit bossen, mogelijk door energiecrisis

Er wordt steeds vaker hout gestolen uit Nederlandse bossen. Hoewel er geen cijfers over zijn, bestaat die indruk wel bij onder meer Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap & Kastelen en de groene boa’s.

ANP
11 January 2023 15:59Gewijzigd op 11 January 2023 18:47
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT
beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT

Zo ziet Rolf Overdiep, voorzitter van de vakvereniging van groene boa’s, een toename van diefstal uit stapels gekapt en gekloofd hout. Dit is niet de bedoeling, zegt hij, want „bos is geen publiek bezit maar heeft een eigenaar”. Overdiep wijt het hout sprokkelen aan de energiecrisis.

In Nederland zijn er zo’n 2500 groene boa’s, buitengewone opsporingsambtenaren, belast met toezicht en handhaving van natuurwetgeving. Overdiep: „Op camerabeelden zien we steeds vaker dat er hout wordt gestolen. Mensen stoppen hele rugzakken vol, laden het op aanhangwagens of verstoppen het zelfs in kinderwagens.” Hij denkt dat de toename van houtdiefstal komt omdat mensen steeds ‘creatiever’ worden. „We hebben momenteel een energiecrisis en die beïnvloedt ook de houtprijzen. Die zijn inmiddels gestegen van 75 euro naar 300 tot 400 euro per kuub.”

Geldersch Landschap & Kastelen, een stichting die zo’n 7000 hectare bos beheert, herkent zich ook in dit beeld. Medewerkers constateren vooral toegenomen diefstal van ‘hanteerbeer hout’: kleine boomstammetjes en losse takken. Een woordvoerder: „Dit is onwenselijk, want ook deze losse takken hebben een functie voor het in stand houden van de biodiversiteit.”

Ook een woordvoerder van Staatsbosbeheer geeft aan dat het illegaal meenemen van hout lijkt toe te nemen, maar hij vindt het te vroeg om te spreken van een trend. „Links en rechts verdwijnt er weleens een boomstammetje van een stapel gekapt hout die klaar ligt voor transport.” Voor acute stookproblemen zet het echter weinig zoden aan de dijk, legt hij uit. „Hout moet eerst één tot twee jaar goed drogen voordat je ermee kan stoken.”

Op het meenemen van voorwerpen uit de natuur staan hoge straffen, zegt Corien Koreman, boswachter van natuurgebied Utrechtse Heuvelrug. „Het sprokkelen van hout wordt gezien als een vorm van stroperij en is een misdrijf. Hier staan fikse boetes op en je krijgt een strafblad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer