Celstraf voor hulp bij uitbraakpoging verdachte ‘speciekuipmoord’
De politierechter in Den Haag heeft dinsdag een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd aan de 42-jarige Antonie A. uit Bergen op Zoom. Hij is veroordeeld, omdat hij op 12 oktober vorig jaar heeft geholpen bij een uitbraakpoging van de wegens moord tot 17 jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeelde Nicky S. Deze probeerde op de bewuste datum te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn.
S. wist het dak van de PI te bereiken en had met aan elkaar geknoopte lakens over het hek willen komen. A. was naar eigen zeggen ingehuurd om een vluchtauto klaar te zetten. Ter plaatse hielp hij met het over het buitenste hek trekken van de lakens. De ontsnappingspoging mislukte doordat S. ten val kwam.
S., eveneens afkomstig uit Bergen op Zoom, zit vast na een veroordeling voor de zogeheten speciekuipmoord, gepleegd in juni 2019. Slachtoffer was de Belgische loodgieter Johan van der Heyden. Diens stoffelijk overschot werd met een kettingzaag in stukken gezaagd en verbrand op een woonwagenerf in Steenbergen. De resten werden in een speciekuip gegooid die vervolgens werd gevuld met cement. Die werd op de bodem van het Schelde-Rijnkanaal gegooid. De zaak loopt nog in hoger beroep.
A. was destijds verslaafd aan heroïne. Ook op de bewuste dag zou hij hebben gebruikt. Hij heeft verklaard dat hij voor zijn diensten is benaderd, maar wil niet zeggen door wie. Hij zou onder druk zijn gezet en bedreigd, maar daarover wilde hij niet uitweiden. De druk zou zijn uitgeoefend toen hij onderweg was naar Alphen aan den Rijn en toen hij ter plaatse was. „Er werden allerlei dingen naar mijn kop gegooid, ook toen hij op het dak zat”, aldus A. over de vermeende bedreigingen.
Volgens het Openbaar Ministerie is van druk weinig tot niets van gebleken. Het OM eiste een jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De rechter maakte bij het bepalen van de straf een iets andere afweging.
In het vooronderzoek heeft A. verklaard dat er ook anderen bij de uitbraakplannen betrokken waren, maar dat ontkende hij tegenover de rechter. Of er een plan was na een geslaagde uitbraak zei A. niet te weten. „Ik moest de auto brengen en daar was voor mij de kous mee af.”
Er is volgens de man over gesproken dat behalve S. ook anderen uit de PI zouden ontsnappen. Voor zover bekend is daarvan verder niets gebleken. S. wordt zelf niet vervolgd voor zijn uitbraakpoging. Ontsnappingen dan wel pogingen daartoe zijn niet strafbaar, tenzij een en ander gepaard gaat met misdrijven, zoals bijvoorbeeld het plegen van geweld. Daarvan was hier geen sprake.